ÎNCEPÂND DE ASTĂZI, CRESC SALARIILE UNOR BUGETARI

Distribuie pe:

Ce contează șomajul tehnic pentru aproape un milion de români (exclusiv din mediul privat), ce contează criza de pandemie cu Covid-19, ce contează lipsa stringentă de fonduri pentru sistemul medical, președintele Klaus Iohannis și-a găsit timp să promulge o lege prin care salariile unor bugetari sunt majorate cu până la 100%!

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 283, din 4 aprilie 2020, a fost publicată Legea nr. 42/2020 pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care intră în vigoare la 9 aprilie 2020.

Prin urmare, începând de astăzi, 9 aprilie, salariile angajaților de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale cresc cu 100%, ale personalului din cadrul bibliotecilor naționale sau de importanță națională, al Bibliotecii Academiei Române, precum și din cadrul muzeelor de importanță națională cresc cu 30%, iar ale personalului din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), al Autorității Rutiere Române și al Autorității Navale Române cresc cu 20%.

Potrivit monitoruljuridic.ro, proiectul inițial a fost depus de deputatul PNL Raluca Turcan, aceasta dorind să dea posibilitatea bibliotecarilor să primească sporul de 15% pentru condiții vătămătoare de muncă.

Proiectul a trecut de Senat și a ajuns la Camera Deputaților, la comisia pentru muncă și protecție socială, unde deputații au respins propunerea Ralucăi Turcan și au adoptat amendamentele propuse de Eva Andrea Csep, deputat UDMR (majorarea cu 100% a salariilor celor de la Institutul Minorităților), Silviu Vexler, deputatul comunității evreiești (majorarea cu 30% a salariilor bibliotecarilor și muzeografilor) și Adrian Mocanu, deputat PSD (majorarea cu 20 la sută a salariilor controlorilor de transport).

Nu contestăm dreptul acestor categorii de bugetari la majorări salariale, dar oare era oportun ca aceste măsuri să se aplice în plină pandemie de coronavirus?!

În contradicție, oamenii politici ne transmit tot mai des să ne luăm gândul de la vreo majorare, în acest an, a pensiilor publice sau a alocațiilor pentru copii.

Lasă un comentariu