SCRISOARE DESCHISĂ - CĂTRE, MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE

Distribuie pe:

Domnului Ministru ADRIAN OROS

Cu deosebit respect, la solicitarea unui număr tot mai mare de apicultori, dată fiind și conjunctura actuală privind pandemia SARS-CoV 2 și limitarea circulației, vă transmitem alăturat câteva probleme care sunt necesare a fi rezolvate cât mai rapid în sectorul apicol.

În ultimii ani, veniturile apicultorilor au scăzut foarte mult, iar valorificarea produselor apicole, în special a mierii, reprezintă una dintre cele mai grele probleme pentru apicultori. Deși 2019 a fost un an modest din punct de vedere apicol, cu producții mici, prețul de achiziție nu a depășit la mierea polifloră 7 lei/kg, în condițiile în care în România intră anual 4.000-5.000 tone miere extracomunitară, inclusiv din Ucraina, la un preț de aproximativ 6 lei/kg.

În acest sens, vă rugăm să faceți toate demersurile necesare pentru ca Legea Apiculturii nr. 383/2013, care se află de peste 2 ani în dezbatere în Comisiile de Agricultură și în Parlament, să fie votată sub forma în care aceasta a ajuns în Plen, astfel încât prevederea introducerii pe etichetă a țării/țărilor de origine să fie operațională.

Date fiind interpretările eronate privind rasa de albine și populațiile autohtone din România, solicităm urgent forme de sprijin pentru înființarea de stupine de selecție, câte una în fiecare regiune de dezvoltare a României, astfel încât în perspectiva protejării fondului genetic apicol autohton să fie asigurate cele mai bune condiții. În acest moment, din fonduri proprii, Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Apicultură asigură menținerea fondului genetic apicol autohton, fără niciun sprijin din partea Statului Român.

Emiterea Hotărârii de Guvern privind Programul Național Apicol 2020-2022 este esențială pentru apicultori, în vederea aprovizionării și decontării de medicamente material biologic, cutii de stup, sau alte forme de sprijin prevăzute în Proiectul Programului Național Apicol. Anul apicol a început de peste două luni de zile și, din păcate, apicultorii nu pot beneficia de acest sprijin financiar și solicită legiferarea urgentă a acestuia.

Date fiind condițiile de climă, seceta excesivă din toamna și iarna trecută, continuată în această primăvară, nu se asigură necesarul de bază meliferă în special la culturile agricole, din cauza reducerii suprafețelor semănate, considerăm necesar un sprijin financiar de 4 lei/kg de miere valorificată de către apicultori pentru comercializare, sau alocarea unor sume între 1.000-1.500 euro/stupină în anul 2020.

Criza actuală prin care trece sectorul apicol va fi accentuată și de o valorificare redusă a modestei baze apicole din acest an, prin faptul că marea majoritate a apicultorilor care depășesc 65 de ani nu se vor mai deplasa în pastoral, fie din cauza perspectivei unei producții modeste, fie de frica reglementărilor de circulație, cât și a contaminării cu SARS-CoV 2.

Ca o asociație apicolă cu reprezentare națională, Asociația Crescătorilor de Albine din România a contribuit alături de organismele Statului Român în ultimii peste 60 de ani la dezvoltarea unui sector apicol performant. Interesul nostru este de a fi mereu alături de apicultori, în promovarea și rezolvarea problemelor care apar, iar în această perspectivă, dorim o colaborare bună, profesională, cu conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în rezolvarea tuturor problemelor care apar. În condițiile în care vom fi solicitați, vom găsi cele mai bune căi de colaborare cu dumneavoastră.

În speranța găsirii unor soluții pozitive la problemele ridicate, vă mulțumim anticipat pentru sprijin.

Cu stimă,

Președintele ACA ROMÂNIA, IOAN FETEA

 

Lasă un comentariu