VIAȚA LA BLOC, ÎN VREMURI DE PANDEMIE...

Distribuie pe:

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), instituția care coordonează serviciile de intervenție de urgență din România, în parteneriat cu Asociația CivicNet, a lansat Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență - fiipregatit.ro.

Măsura a fost luată în contextul intensificării situațiilor limită care, în câteva secunde, ne pot schimba radical viața, iar reacția rapidă și în deplină cunoștință de cauză a celor afectați este esențială pentru supraviețuire.

Fiipregatit.ro a devenit sursa oficială de informare pentru a ajuta cetățenii să înțeleagă mai bine riscurile și pentru a-i informa asupra măsurilor de prevenire și comportamentului pe care să-l aibă în diferite situații de urgență de amploare sau dezastru. Platforma conține o serie de ghiduri elaborate în contextul pandemiei cu care ne confruntăm în această perioadă.

Unul dintre cele mai importante ghiduri COVID-19 se referă la modul de organizare a cetățenilor care locuiesc la bloc, pe care îl prezentăm în sinteză.

Cum se organizează locatarii de la bloc

* Stabilirea, la nivel de scară de bloc, împreună cu reprezentanții conducerii Asociației de proprietari, a persoanelor care pot să se implice în gestionarea situației de criză, evitând delegarea persoanelor vulnerabile (peste 65 de ani, cu boli cronice etc.).

* Respectarea cu strictețe a regulilor de igienă personală, protejând, astfel, propria sănătate, cât și pe cea a vecinilor.

* Prioritizarea cheltuielilor suplimentare cu igiena și dezinfecția, care trebuie suportate din fondul de rulment al asociației; acolo unde nu este posibil, locatarii ar trebui să contribuie într-un mod echitabil.

* Acționați coordonat, nu încercați să rezolvați individual toate problemele cu care vă confruntați în această perioadă; există autorități centrale, locale, societatea civilă, servicii de urgență, precum și oameni binevoitori la care puteți apela oricând sunteți nesiguri cu privire la pașii de urmat.

* Dacă aveți vecini profesioniști din sănătate, poliție, administrație publică etc., salvați numărul lor de telefon și apelați la ei pentru o primă orientare în problema dumneavoastră.

Igienizarea spațiilor comune

* Folosiți mănuși menajere, dezinfectanți, detergenți dedicați suprafețelor particulare din imobil, lavete, mopuri, găleți și echipamente de protecție (măști, halate) de unică folosință. Depozitarea acestora se face în spații special desemnate de către reprezentanții Asociației.

* NU utilizați aceleași ustensile și echipamente în spațiile interioare (în apartamente).

* Aerisiți și igienizați spațiile comune, zilnic, păstrați distanța recomandată de minim 1 metru: scări; ușa de la intrare în scară (mânere, geam); balustrade; ascensor (butoane, mânere, uși); interfon; cutii poștale; ferestre (geamuri, rame, mânere); alte suprafețe din spațiile comune (subsol, uscătorii, hol, palier).

* Evitați măturarea spațiilor comune din cauza riscului de ridicare în aer a particulelor microbiene. Spălați-vă pe mâini și dezinfectați-vă după ce faceți curățenie.

* Minimizați posibilitatea infectării, utilizând exclusiv mopul și soluții lichide de dezinfectare, preferabil pe bază de clor.

* Eliminați afișele, anunțurile, decorațiunile și orice alte obiecte care ar putea îngreuna sau împiedica igienizarea corectă.

* Evitați folosirea liftului pe cât posibil, în special dacă locuiți la etajele inferioare.

Se mai recomandă : folosirea exclusiv a telefonului sau a mijloacelor online pentru comunicarea cu vecinii; comunicarea, zilnic, și în mod optimist, cu vecinii aflați în izolare la domiciliu, mai ales cu cei care suferă de boli cornice sau prezintă risc crescut de îmbolnăvire, alcătuirea unei liste cu vecinii aflați în nevoie, cu alimentele și medicamentele necesare acestora, precum și cantitățile necesare, efectuarea de cumpărături de către o singură persoană sau, cel mult, de două, pentru întreg palierul, și dezinfectarea produselor înainte a le livra vecinilor.

Colectarea responsabilă a deșeurilor menajere

* NU folosiți toboganul pentru gunoi  al blocului înainte să verificați dacă Asociația permite ca deșeurile să se colecteze în interiorul blocului; în caz contrar, aruncați sacii direct în pubelele stradale de pe raza domiciliului dumneavoastră.

* Gunoiul menajer trebuie compactat cât mai bine și pus în saci menajeri legați la gură.

* Dezinfectați-vă mâinile imediat după aruncarea sacului, înainte să atingeți orice altceva.

* Pentru colectarea acelor obiecte sau materiale cu potențial infecțios crescut (măști, mănuși, pansamente, scutece, șervețele contaminate, obiecte de igienă intimă etc.), precum și deșeurile celor izolați la domiciliu sau de origine necunoscută: colectați-le separat

și marcați-le corespunzător; aruncați-le numai în pubela dedicată, desemnată în prealabil de către administrația blocului; purtați echipamente de protecție (mănuși, mască, halat) când manipulați astfel de deșeuri; dezinfectați-vă imediat.

Reamintim că, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat duminică seara că prin Ordonanța militară nr. 4, autoritățile administrației publice locale trebuie să asigure montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările în blocuri. De asemenea, pe scara blocurilor trebuie făcută dezinfecție periodică. Măsura a intrat în vigoare marți, 31 martie.

 

DR. DORIN FLOREA, PRIMARUL MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ “AM TRECUT LA DEZINFECTAREA SCĂRILOR DE BLOC ȘI CONTINUĂM ACȚIUNEA DE SPĂLARE A STRĂZILOR ȘI TROTUARELOR!”

Dragi târgumureșeni, doresc să vă transmit mesajul meu, mesaj ce a fost transmis și membrilor Comisiei Locale pentru Situații de Urgență, convocată în data de 30 martie.

După cum probabil ați sesizat deja, am trecut la dezinfectarea scărilor de bloc și continuăm acțiunile de spălare a străzilor și trotuarelor.

Am trimis o adresă medicilor de familie din județ, prin intermediul Societății de Medicină de Familie, pentru că eu consider că aceștia au un rol extrem de important în combaterea răspândirii coronavirusului. Consider că experiența medicilor de familie, care au o relație strânsă cu târgumureșenii, ar putea fi extrem de benefică în această perioadă dificilă.

Am încurajat, de asemenea, ca întreg personalul medical ce activează în spitale să spună care sunt problemele cu care se confruntă, să facă adrese către Consiliul Județean, instituție în a cărei subordine se află majoritatea clinicilor din Târgu-Mureș.

Numai prin responsabilitate putem stopa această pandemie!

 

Lasă un comentariu