SPĂLATUL REGULAT PE DINȚI NE FEREȘTE DE... DIABET

Distribuie pe:

Cercetătorii sud-coreeni de la Universitatea din Seul, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care se spală pe dinți de cel puțin trei ori pe zi prezintă mai puține riscuri de a dezvolta diabet.

“Studiul nostru a colectat date de la aproape 190.000 de persoane din Coreea de Sud, în perioada 2003-2006. Un procent de 17,5% dintre participanți sufereau de probleme parodontale (boala gingiilor), care este asociată cu lipsa periajului frecvent al dinților.

După o perioadă de monitorizare de până la 10 ani, 31.545 dintre persoanele urmărite au dezvoltat diabet. Cei cu afecțiuni parodontale au prezentat un risc cu 9% mai mare de a dezvolta diabet, iar în cazul celor care aveau cel puțin 15 dinți lipsă, probabilitatea era cu 21% mai mare.

O altă concluzie a studiului nostru este că persoanele care se spală pe dinți de trei sau de mai multe ori pe zi au o probabilitate cu 8% mai mică de a dezvolta diabet.

Când am examinat diferențele pe grupe de vârstă, am descoperit că persoanele cu vârsta sub 51 de ani au mai puține șanse să dezvolte diabet pe măsură ce se spală mai des pe dinți. Periajul dinților de două ori pe zi a fost legat de un risc cu 10% mai mic de a dezvolta diabet, iar cei care se spală de trei ori pe zi au un risc cu 14% mai mic.

La cei cu vârsta de peste 52 de ani nu a fost consemnată nicio diferență referitoare la riscul de diabet printre cei care se spală pe dinți o dată sau de două ori pe zi, însă cei care se spală pe dinți de trei ori pe zi au un risc cu 7% mai mic.

În concluzie, prezența problemelor parodontale și un număr mai mare de dinți lipsă ar putea fi factori care amplifică debutul diabetului, în schimb, îmbunătățirea igienei orale ar putea fi asociată cu un risc scăzut de declanșare a diabetului.

Studiul nostru nu a făcut diferențieri între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2”, explică oamenii de știință sud-coreeni.

 

Lasă un comentariu