CORONAVIRUSUL ATACĂ ȘI CREIERUL...

Distribuie pe:

Specialiștii americani de la Spitalul „Henry Ford" din Detroit, citați de descopera.ro, au constatat că nu doar plămânii pot fi afectați de coronavirus, ci și creierul.

„Până acum, știam că febra, tusea și dificultățile de respirație sunt simptomele obișnuite pentru coronavirus. Dar iată că sunt pacienți care prezintă stări de encefalopatie, adică disfuncții ale creierului, provocând o boală la fel de gravă ca și cea a plămânilor.

Pe măsură ce numărul pacienților cu coronavirus crește la nivel mondial, medicii din clinici și radiologii trebuie să investigheze și statusul mental alterat printre cei infectați cu noul coronavirus. Este o complicație a bolii la fel de gravă ca și cea survenită la nivelul plămânilor.

Trebuie să ne gândim cum putem să încadrăm pacienții cu boli neurologice grave în schema de tratament. Felul și viteza cu care boala a evoluat indică faptul că virusul poate invada direct creierul în anumite circumstanțe rare.

La începutul lunii martie, un bărbat de 74 de ani s-a prezentat la urgențe la un spital în Florida, cu tuse și febră, dar radiografia plămânilor a exclus pneumonia și a fost trimis acasă. A revenit a doua zi cu febră

și mai mare, dificultăți de respirație și, în plus, nu putea vorbi.

Acesta suferea de o boală cronică de plămâni și avea sindromul Parkinson, nu își putea controla mișcările și părea că este în pragul unui atac. Medicii au luat în calcul posibilitatea ca el să fie infectat cu coronavirus, iar testele le-au dat dreptate.

Un alt caz s-a înregistrat în Detroit, unde o femeie de aproape 60 de ani a venit la spital cu dureri de cap și stare de confuzie. A știut să își spună numele, dar apoi a devenit din ce în mai confuză. Și ea a fost testată pozitiv cu coronavirus.

Medicii au diagnosticat-o cu o complicație rară a gripei, encefalită acută necrozantă, și se afla în stare critică. Analiza creierului a evidențiat câteva regiuni inflamate, în vreme ce în altele au fost găsite celule moarte.

Cazurile descoperite în SUA sunt similare cu altele raportate în Italia și în alte părți ale lumii, cu pacienți care suferă atacuri vasculare sau care prezintă simptome de encefalită sau amorțeală a extremităților. În unele situații, pacienții au avut deliruri înainte de a dezvolta febră sau probleme respiratorii.

Nu există ventilator pentru creier! Dacă cedează plămânii pacientului, îl putem pune pe ventilator și sperăm că se recuperează. Însă, nu ne permitem acest lux cu afecțiuni ale creierului", explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu