ATENȚIE LA ALEGEREA CĂRNII DE MIEL!

Distribuie pe:

Vin Sfintele Sărbători ale Învierii Mântuitorului Iisus Hristos (Patimile) și în majoritatea familiilor de creștini, nici în acest an nu trebuie să lipsească la masă carnea de miel și ouăle roșii.

Specialiștii de la Universitatea Agricolă Timișoara au publicat în revista Ferma nr. 6/2020 11 indicii în alegerea cărnii de miel, mai ales când se achiziționează direct de la producători:

1. Culoarea: roz pal la tineret, roșu nuanțat la animalele adulte;

2. Consistența moale, semitare, densă;

3. Frăgezimea: rezistența la tăiere sau la masticare;

4. Suculența: capacitatea de a reține apa de constituție și grăsimea intramusculară;

5. Fibrajul: finețea fibrelor musculare;

6. Marmorarea: infiltrarea între mușchi a grăsimii evaluată vizual prin gradul de marmorare pronunțat, mediu, slab;

7. Perselarea: infiltrarea mușchilor cu grăsime;

8. Gustul: caracteristic și mai pronunțat la rasele rustice;

9. Aroma: se apreciază concomitent cu gustul și mirosul cărnii;

10. Mirosul specific.... mai intens la adulte și mai diminuat la tineret și rase precare;

11. Textura: proporția între carne, grăsime, oase, ligamente, tendoane, cartilaje.

Bolile care se pot transmite prin carnea de miel sunt salmoneloza, toxoplasmoza și listeriaza. Mieii sosesc în centrele de sacrificare cu aviz de la medicul veterinar concesionar, după care aceștia sunt examinați încă o dată înainte și după sacrificare, toate aceste analize se fac pentru evitarea riscului de transmitere a bolilor.

Vom reveni cu informații de la DSVSA Mureș despre centrele de sacrificare din județ.

Lasă un comentariu