POVEȘTI DESPRE IEPURAȘUL DE PAȘTI

Distribuie pe:

Iepurele simbolizează, pentru creștini, fertilitatea, renașterea naturii și bucuria.

Conform istorisirilor mai vechi, personajul își are originea în tradițiile păgâne, iar obiceiul lui a apărut pentru prima dată în Germania. În jurul anului 1500, ar fi apărut primele prăjituri de zahăr în formă de iepurași, urmate rapid de primele ouă din ciocolată, atât pe teritoriul Germaniei, cât și pe cel al Franței.

Personajul central al celei mai vechi legende despre iepure, ca animal sacru, este Eastre, zeița păgână a fertilității și a primăverii, care, găsind pe câmp, la sfârșitul iernii, o pasăre cu glas minunat, rănită grav, a reușit să o salveze, transformând-o în iepuroaică. Nu a reușit să îi păstreze și glasul, însă i-a lăsat, în schimb, darul de a face ouă. Drept mulțumire, iepuroaica și-a decorat ouăle făcute și i le-a dăruit zeiței. Așa s-ar fi născut și păstrat, până în zilele noastre, obiceiul ouălor încondeiate, dăruite apropiaților.

Chiar dacă majoritatea popoarelor nu împărtășesc aceeași legendă despre iepuraș, acesta este considerat totuși un animal sacru. Chinezii budhiști consideră că iepurele trăiește pe Lună, fiind responsabil cu măcinarea orezului, și că el și-a câștigat locul acolo, deoarece s-a oferit ca ofrandă zeiței Indra, aruncându-se în foc. Pe meleagurile americane se spune că a adus focul sau că a inventat scrisul.

Deși cele mai cunoscute legende nu au legătură cu Sărbătoarea Pascală, în prezent, iepurele este asociat norocului și bogăției, anunțând schimbarea anotimpului și un nou început al vremurilor frumoase, pline de căldură.

Lasă un comentariu