CUMPĂRĂTURI PENTRU SĂRBĂTORILE DE PAȘTI, LA VREME DE PANDEMIE... RESPECTAȚI MĂSURILE GENERALE DE PROTECȚIE!

Distribuie pe:

Spălați des mâinile * Dezinfectați suprafețele din preajmă * Dacă strănutați sau tușiți, acoperiți-vă nasul și gura * Nu vă atingeți fața cu mâinile murdare * Evitați persoanele bolnave * Masca de protecție: doar dacă sunteți bolnav sau în apropierea celor bolnavi * Animalele de companie nu sunt un pericol * Luați medicamente doar la recomandarea medicului!

Înainte de a merge la cumpărături:

* Pregătește o listă a lucrurilor de cumpărat; evită să stai în supermarket mai mult decât este strict necesar.

* Evită orele de vârf (dimineață/seară) și mijloacele de transport în comun, în special cele aglomerate.

* Asigură-te că ai la tine: pachet cu șervețele de unică folosință, gel dezinfectant (alternativ, mănuși de unică folosință).

* Pregătește, lângă ușa de la intrare, dezinfectant (sau spirt/alcool sanitar) și șervețele de unică folosință pentru când vei reveni de la cumpărături.

Cum mă protejez în timpul cumpărăturilor?

* NU atinge cărucioarele direct cu mâna, dacă în prealabil nu ai dezinfectat suprafața și mâna sau dacă nu porți mănuși.

* Păstrează o distanță de cel puțin 1 metru față de persoanele din apropiere; ideal, 2 metri.

* NU te înghesui și evită mulțimile de oameni adunate pe același raion; așteaptă eliberarea acestuia.

* Când ajungi la casele de marcat, păstrează cel puțin 1 metru distanță (aproximativ lungimea unui cărucior) față de persoanele din fața/spatele tău.

* Evită plata cu bancnote și optează pentru plata prin card bancar sau telefon; dacă, totuși, ești nevoit să achiți numerar și primești rest bancnote, dezinfectează-te pe mâini imediat după ce ai efectuat plata.

* NU apropia telefonul mobil de față sau ureche.

Ce fac când mă întorc de la cumpărături?

* Dezinfectează mâinile, mânerul ușii, telefonul mobil, cheile, imediat după închiderea ușii, folosind dezinfectantul (sau spirt/alcool sanitar) și șervețelele pregătite înainte de plecare.

* Lasă încălțările purtate aproape de intrare și schimbă-te de hainele purtate afară.

* Dezinfectează plasele și cumpărăturile înainte de a le duce în bucătărie sau la locul lor.

* Legumele și fructele NU se curăță folosind substanțe; spală-le foarte bine, sub jet de apă.

* Curăță, după caz, accesoriile folosite la cumpărături: geantă, rucscac, portofel, carduri bancare etc. (fiipregatit.ro)

N. red. Reamintim că platforma fiipregatit.ro este o sursă oficială de informare, întocmită de Departamentul pentru Situații de Urgență, din cadrul Ministerului de Interne, și conține o serie de ghiduri elaborate în contextul pandemiei cu care ne confruntăm în această perioadă. Prin prezentarea conținutului acestor ghiduri, dorim să venim în ajutorul cititorilor/abonaților noștri care nu au acces la internet.

Lasă un comentariu