IZOLARE PREVENTIVĂ PENTRU PERSONALUL DIN CĂMINELE DE BĂTRÂNI!

Distribuie pe:

Noua Ordonanță militară (nr. 8, anunțată joi noaptea) introduce obligativitatea personalului din centrele sociale pentru bătrâni de a rămâne în izolare, la locul de muncă, pe întreaga perioadă a stării de urgență, deși cei îngrijiți pot fi luați acasă de către familie sau aparținători.

Refuzul izolării preventive atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.

Potrivit autorităților, decizia a venit după situația gravă de la căminul de bătrâni din Galați, unde au murit două persoane, un bărbat de 82 de ani și un altul de 74 de ani, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 26.

Prevederea privind personalul din aceste centre arată: “Se interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.867/2014.

Aparținătorii beneficiarilor serviciilor pot solicita transferul acestora din centru la domiciliu sau, după caz, la reședința aparținătorilor (susținătorilor, reprezentanților legali), dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.

Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate, în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor de asistență, pe o perioadă de 14 zile.

În lipsa personalului, directorul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, pentru serviciile sociale publice din structura direcției generale, primarul (pentru serviciile sociale organizate) stabilesc organizarea turelor pe perioada stării de urgență.

Pe perioada stării de urgență, prin excepție de la prevederile legale în vigoare, în cazul demisiei angajaților, termenul de preaviz este de 45 de zile calendaristice.

În cazul manifestării simptomatologiei specifice COVID-19 sau, după caz, a unor informații din care rezultă contactul direct cu o persoană infectată în rândul beneficiarilor sau al personalului, direcțiile de sănătate publică asigură testarea beneficiarilor și a întregului personal, la sediul serviciului social”, se precizează în noua ordonanță militară.

Lasă un comentariu