LUMEA ÎN CARE TRĂIM - GÂLCEAVA SAVANȚILOR: CU MASCĂ SAU FĂRĂ MASCĂ?

Distribuie pe:

Măștile de față ar putea ajuta la limitarea răspândirii pandemiei COVID-19, afirmă un grup de cercetători, care au studiat, recent, efectul măștilor chirurgicale asupra transmiterii altor virusuri tip corona și gripale.

Potrivit studiului, utilizarea măștilor chirurgicale de către bolnavi a redus în mod semnificativ numărul virusurilor gripale detectabile în picăturile eliberate prin respirație și tuse. De asemenea, a redus numărul de coronavirusuri sezoniere - ce se numără printre cauzele răcelilor obișnuite, însă nu a fost analizat noul coronavirus, SARS-CoV-2, precizează cercetătorii: “Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă măștile pot preveni, în mod specific, transmiterea SARS-CoV-2”, afirmă oamenii de știință.

Studiul, publicat în revista Nature Medicine, coincide cu pandemia bolii respiratorii COVID-19, care a infectat peste un milion de oameni în întreaga lume și a ucis aproape 100.000.

Benjamin Cowling, profesorul care a coordonat studiul, la Centrul de colaborare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru epidemiologia bolilor infecțioase din Hong Kong, a declarat că rezultatele sale pot fi extrapolate la măști de bumbac, mai simple.

“Opinia mea de specialitate este că măștile de pânză sau de bumbac ar putea avea un oarecare efect, dar mai redus decât o mască chirurgicală purtată corespunzător”, a spus el într-un interviu telefonic.

Până în prezent, există doar puține dovezi științifice solide privind eficacitatea măștilor faciale în încetinirea transmiterii bolilor respiratorii.

Reprezentanții OMS spun că măștile trebuie să fie purtate de orice persoană care prezintă simptome precum tuse sau febră sau este suspectă de/ confirmată cu / COVD-19, dar nu sfătuiesc persoanele sănătoase să le poarte, în situații de zi cu zi.

Există, însă, anumite dovezi care sugerează că răspândirea rapidă a coronavirusului SARS-CoV-2 se datorează, cel puțin în parte, faptului că poate fi transmis de persoane care nu prezintă simptome.

Rupert Beale, specialist în biologia infecțiilor la Institutul Francis Crick din Londra, și care nu a fost implicat direct în cercetarea coordonată de Cowling, a declarat că studiul a oferit “dovezi puternice și convingătoare” pentru purtarea de mască de protecție, ca mijloc de reducere a transmiterii unor virusuri, dar că aceste măști NU reprezintă “o soluție magică”.

“Purtarea măștii nu împiedică complet transmiterea, dar, în combinație cu alte măsuri de distanțare socială, ar putea să facă parte din strategia de combatere a bolii”, a spus Beale.

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au declarat, săptămâna trecută, la Geneva, în cadrul unei conferințe de presă că, deocamdată, recomandă oamenilor să nu poarte măști de protecție decât dacă sunt testați pozitiv pentru Covid-19 sau îngrijesc o persoană bolnavă.

Pe de altă parte, măștile pot crește, efectiv, riscul de coronavirus dacă sunt utilizate necorespunzător: “Nu există dovezi specifice care să sugereze că purtarea măștilor de către marea masă a populației prezintă vreun potențial beneficiu. De fapt, există unele dovezi care sugerează contrariul, dacă măștile sunt greșit folosite sau nu sunt fixate pe față în mod corespunzător”, a spus dr. Mike Ryan, director executiv al programului OMS pentru situații de urgență în domeniul sănătății.

“Problema este că ne confruntăm cu o penurie masivă, la nivel global”, a recunoscut Ryan, referindu-se la măști și alte materiale medicale: “În momentul de față, persoanele cu cel mai mare risc sunt lucrătorii din sănătate, din prima linie, care sunt expuși în fiecare secundă a fiecărei zile. Gândul că s-ar putea să nu poarte măști este oribil.”

OMS a declarat, recent, că măștile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical; totuși, a deschis oarecum calea spre utilizarea extinsă a măștilor, chiar artizanale, de către marele public, cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus.

Dar principalul vector de transmitere îl constituie persoanele bolnave care tușesc, strănută, își suflă nasul și contaminează suprafețe și alte persoane, precizează experții OMS.

“Purtarea măștilor de către publicul larg nu se numără printre recomandările OMS”- au subliniat reprezentanții Organizației.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergie (SUA) este de părere că măștile nu trebuie utilizate ca substitut pentru distanțarea socială, ci pot folosite ca măsură suplimentară: “Date fiind unele informații recente - în sensul că virusul poate fi răspândit chiar și atunci când oamenii vorbesc, nu doar în caz de tuse și strănut - recomandarea este ca, atunci când sunteți afară și nu puteți menține distanța de doi metri, să vă protejați fața”.

“Trebuie să rezervăm măștile medicale și chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măști care protejează căile respiratorii și gura, pentru a împiedica tusea sau răsuflarea să răspândească boala în mediul înconjurător, nu este o idee rea, în sine”, a declarat, la rândul său, dr. Mike Ryan, expert OMS în situații de urgență.

Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiolog în cadrul OMS, a subliniat că, în ce privește purtarea măștilor, este important “să acordăm prioritate celor care au, cu adevărat, nevoie”, adică personalul medical din prima linie în lupta cu pandemia.

“În comunitate, nu recomandăm folosirea de măști, decât ca măsură pentru a preveni răspândirea virusului, dacă sunteți bolnav.

Recomandăm purtarea măștilor de către persoanele bolnave, care stau acasă, și pentru cei care îngrijesc persoane simptomatice, aflate în autoizolare la domiciliu”, a spus Van Kerkhove.

Potrivit reprezentanților Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC -SUA), recentele dovezi că persoanele asimptomatice pot răspândi virusul au făcut ca organizația să recomande “acoperirea feței, în spații publice în care păstrarea distanței sociale este mai greu de realizat (magazine alimentare, farmacii etc.), în special în zonele cu transmitere comunitară semnificativă”.

“Să așteptăm până știm sigur…” - Vicepreședintele Asociației Medicale din Australia, Chris Zappala, a declarat că organizația pe care o reprezintă este de acord cu opinia generală potrivit căreia utilizarea măștilor ar trebui rezervată lucrătorilor din sănătate și persoanelor care prezintă simptome.

“În mod clar - a precizat Zappala - situația este în continuă schimbare și trebuie, împreună cu epidemiologii și specialiștii din sănătate - să fim la curent cu dovezile ce apar și să fim pregătiți să ne schimbăm orientarea dacă aceste dovezi ne-o impun.”

Dr. Zappala a spus că utilizarea pe scară largă a măștilor le poate oferi oamenilor un sentiment fals de securitate.

 “Extrem de mulți oameni poartă aceste măști în mod necorespunzător - le pun și le scot, le ating, nu le schimbă după câteva ore ... sau când se umezesc…Există un complex de dovezi care trebuie luate în considerare... Să așteptăm până știm sigur ce ne spun dovezile ... și atunci putem face recomandările corespunzătoare.”

În Franța, Jerome Salomon, director general în Ministerul Sănătății, a apreciat că “noțiunea de acces general la o mască, în rândul publicului larg, poate fi încurajată”, subliniind, totuși, că aceste măști nu înlocuiesc “gesturile bariere” care sunt spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială.

Organizația Mondială a Sănătății – Recomandări privind măștile de protecție

Când și cum să folosiți masca de protecție facială

* Dacă sunteți sănătoși, trebuie să purtați mască de protecție doar dacă îngrijiți sau vă aflați în apropierea unei persoane suspecte de infecție cu COVID-19 * Purtați mască dacă tușiți sau strănutați * Măștile sunt eficiente numai atunci când sunt utilizate în combinație cu dezinfectarea frecventă a mâinilor, prin frecare cu alcool sau spălare cu apă și săpun. * Dacă optați pentru purtarea unei măști faciale, trebuie să știți cum să o folosiți corect și cum să o îndepărtați corect * Înainte de a vă pune masca pe față, curățați-vă mâinile, frecându-le cu alcool sau cu apă și săpun * Acoperiți gura și nasul cu masca și asigurați-vă că nu există goluri între față și mască * Evitați să atingeți masca în timp ce o folosiți; dacă faceți acest lucru, curățați-vă mâinile cu alcool sau cu apă și săpun * Înlocuiți masca, imediat ce simțiți că devine umedă; nu reutilizați măștile de unică folosință * Pentru a îndepărta masca: scoateți-o prin partea din spate (nu atingeți partea din față a măștii); aruncați-o imediat într-un container; curățați-vă mâinile (cu alcool / apă și săpun). https://www.who.int/emergencies/diseases/novel -coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use -masks; alte surse - WHO.ORG, REUTERS, CNN; foto – interesting engineering.com, cnn.com, businessinsider.com)

 

 

Lasă un comentariu