CALENDAR APICOL - APRILIE 2020

Distribuie pe:

Luna aprilie este o perioadă de pregătire intensă pentru apicultori, având ca obiectiv, principal valorificarea primelor culesuri de miere la rapița de toamnă, iar în luna mai, la salcâm.

În județul Mureș sunt cultivate cu rapiță de toamnă peste 5.000 de hectare. Înflorirea la rapiță începe în a doua parte a lunii aprilie și durează aproximativ 45 de zile, iar rapița de primăvară înflorește la o lună după rapița de toamnă. Această plantă tehnică, ale cărei semințe sunt căutate de fabricile de ulei, furnizează nectar și polen într-o perioadă când flora meliferă este săracă, de aceea este căutată de apicultori deoarece contribuie la dezvoltarea familiilor de albine. În plus, se asigură 100 kg/ha. O miere de culoare albă, uneori galben intens, cu o aromă puternică de floare de rapiță, cu un gust ușor iute, datorat uleiurilor volatile. Mierea de rapiță cristalizează foarte repede, de aceea trebuie extrasă din faguri imediat după cules. Nu poate fi păstrată pentru hrana de iernare. Această miere este foarte apreciată în afecțiunile ficatului și pancreasului.

Salcâmul înflorește în prima decadă a lunii mai și continuă în luna iunie, în zonele mai reci. Durata de înflorire este de 10-12 zile, iar producția de miere, în anii favorabili, ajunge la 1.000 kg/ha. Mierea de salcâm, ușor incoloră sau ușor colorată în galben, este apreciată pentru aroma specifică.

Pentru valorificarea cu succes a culesului la rapiță și salcâm, trebuie luate o serie de măsuri: pregătirea familiilor de albine pentru valorificarea cu succes a culesurilor; pregătirea documentației necesare în pastoral. Recomandăm apicultorilor mureșeni înscriși în ACA Mureș să solicite de la biroul Asociației o Adeverință, document care le permite deplasarea la stupină; pregătirea mijloacelor de transport pentru pastoral; anunțarea primăriilor din localitățile în raza cărora sunt deplasate stupinele în pastoral pentru luarea în evidență și protejarea de eventualele tratamente fitosanitare.

În luna aprilie se continuă verificarea și corectarea situațiilor nedorite prin unificarea familiilor slabe sau fără matcă, întărirea acestora cu rame cu puiet și stimularea prin hrănire cu sirop și polen. Nu se vor neglija tratamentele antivarooa. Acestea se vor întrerupe cu două săptămâni înaintea culesului principal. Fagurii artificiali pot fi introduși în perioada în care se observă o ușoară albire la ceilalți faguri. Apicultorii care practică pastoralul trebuie să aibă mijloacele de transport înscrise în circulație și cu revizia tehnică la zi.

Rugăm fermierii care aplică tratamente fitosanitare să respecte legislația în vigoare și să anunțe Primăriile, respectiv stuparii, despre data începerii tratamentelor fitosanitare și pesticidele folosite!

Lasă un comentariu