POLIȚIA NE AVERTIZEAZĂ: INFRACȚIONALITATEA E POSIBIL SĂ CREASCĂ

Distribuie pe:

Primim un avertisment din partea Ministerului de Interne, conform adevarul.ro, prin care suntem anunțați că după Paște va crește infracționalitatea. Faptul se datorează întoarcerii „valorilor" noastre de peste hotare, specializate în diferite infracțiuni precum furturi, tâlhării, violuri, crime etc. Reveniți în țară, spre „bucuria" noastră, dar și a lor, ministrul Afacerilor Interne avertizează că „prețioșii" noștri compatrioți, cărora încă nu este foarte clar cine și câți le-au dus dorul, sunt evidențiați într-o bază de date specială. Totodată, ministrul Afacerilor Interne avertizează că „valorile" noastre își vor relua obiceiurile din a doua parte a lunii aprilie, după Paște, când își vor fi epuizat economiile. Dată fiind starea de urgență în care ne aflăm, pedepsele pentru infracțiuni sunt mai consistente, îndestulătoare, „infracțiunile comise în această perioadă de stare de urgență primesc sporuri de pedeapsă, pentru că toate faptele sunt considerate ca și zonă agravantă".

Ministrul de Interne, Marcel Vela: „La nivel național, să știți că infracțiunile au scăzut, poate și din cauza... sau acum pot să spun datorită faptului că circulația este redusă, restrânsă pe străzi sau oamenii sunt acasă. Pe zone punctuale, avem într-adevăr un impact al celor care vin de afară și, nu trebuie să ne ferim de acest adevăr, sunt specializați în săvârșirea de infracțiuni. Ei nu țin cont de pandemie sau de condițiile - să spunem - impuspe de ordonanțele militare și, probabil, își păstrează prostul obicei pe care l-au avut și în România înainte de a pleca, și în unele state unde au ajuns. Vreau să-i atenționez pe toți că vom aplica legea, că am luat măsuri, inclusiv Guvernul României, am modificat acte normative, prin care infracțiunile comise în această perioadă de stare de urgență sunt pedepsite - faptele - cu mai multă, să spunem, rapiditate și cu sporuri de pedeapsă pentru că toate faptele lor, într-o asemenea stare, sunt considerate ca și zonă agravantă. Adică lumea încearcă să-și salveze pielea acum, scuzați această metaforă, la nivel mondial, noi în România luăm măsuri care nu sunt nici populare, sunt și greu de suportat, ne asumăm ca și guvern aceste decizii, dar cu toții, împreună, facem un efort - și cetățeni, și guvernanți, și decidenți, și autorități - ca să-i salvăm pe concetățenii noștri, să trecem cu bine și prin această încercare. Nu pot fi cetățeni care se dedau la asemenea fapte infracționale și vreau să le dau o veste proastă: sunt evidențiați într-o bază de date mai specială, am mărit dispozitivele și am dat ordin să fie foarte aspru pedepsite și acțiunile de intervenție pe asemenea zone să fie multiplicate. Vor fi aduși în fața procurorului în cel mai scurt timp cei care fac infracțiuni".

SPARGERI ȘI TÂLHĂRII

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă: „După ce numărul infractorilor români care se întorc din Occident va crește și după ce aceștia își vor lichida resursele financiare, vom ajunge în faza a doua. În jur de 20-25 aprilie, estimăm noi, va crește numărul infracțiunilor. Pe respectivii indivizi nu îi interesează avertismentele. Mai ales când nu au ce mânca. O parte dintre ei chiar vor specula această stare de urgență fiindcă, în urma restricțiilor de circulație, vor exista mai puține persoane care îi pot vedea când săvârșesc infracțiunea, vor exista mai puțini potențiali martori. Ne vom confrunta cu spargeri de magazine, furturi și, foarte grav, tâlhării. În mediul rural vom avea cazuri în care infractorii vor intra peste oamenii bătrâni în case, îi vor lega și îi vor bate pentru a spune unde au bunurile de valoare sau banii. Din păcate, mă tem că vor fi și tâlhării urmate de moartea victimei, pentru că la țară sunt mulți bătrâni care stau în locuințe izolate". (…) „Foarte multe persoane au fost trimise în șomaj, dar avem și oameni care poate lucrau cu ziua sau la negru, și acum au rămas fără venituri. Vor exista și oameni care, efectiv de foame, din păcate, se vor decide să fure".

CUM SE CALCULEAZĂ PEDEAPSA

Avocatul Adrian Cuculis: „Dacă pedeapsa pentru un furt simplu este de închisoare între 6 luni și 3 ani, instanța va pronunța direct o condamnare maximă de 3 ani și la care se va adăuga și un spor de pedeapsă de încă o treime din cei 3 ani de condamnare. Astfel, pentru un simplu furt, în starea de urgență, sentința va fi, din start, de 4 ani de închisoare. De asemenea, la pedepsele mai mari, sporul poate ajunge și până la 2 ani de închisoare peste pedeapsa maximă deja pronunțată. Totul pentru că săvârșirea unei infracțiuni în timpul stării de urgență sau asediu este considerată o circumstanță agravantă. (...) Din punctul meu de vedere, în astfel de situație, sporul ar trebui ridicat mai mult în scopul descurajării comiterii de infracțiuni cu intenție. S-ar putea lua în calcul chiar și majorarea cu până la jumătate a sporului de pedeapsă".

AVOCATUL POPORULUI SOLICITĂ O STRATEGIE DE COMBATERE

Solicitare către ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela: „Primim numeroase sesizări, așa cum semnalează tot mai des mass-media, în legătură cu cazuri de înmulțire a actelor săvârșite, unele chiar cu violență, la adresa persoanelor sau a bunurilor acestora. Având în vedere că aplicarea măsurilor specifice stării de urgență presupune concentrarea în această sferă, a prevenirii răspândirii virusului, a activității autorităților cu atribuții în sfera prevenirii fenomenului infracțional, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu efectul nedorit al creșterii numărului de infracțiuni privind bunurile și persoanele în perioada următoare (...). Vă solicităm să ne comunicați dacă a fost stabilită deja sau este în curs de elaborare o strategie de contracarare a fenomenului infracțional ce se poate manifesta în acest context concret pentru garantarea siguranței persoanelor și a bunurilor".

 

Lasă un comentariu