IN MEMORIAM… prof. IOAN ȘTEFAN 25.03.1923 - 8.03.2020

Distribuie pe:

„O luptă-i viața, deci te luptă

Cu dragoste de ea, cu dor…"

(George Coșbuc)

Cu câteva zile înainte de Bunavestire a trecut la cele veșnice profesorul Ioan Ștefan, veteran de război și „veteran al învățământului tehnic românesc"… Ar fi împlinit 97 de ani! O viață de om care a luptat atât pe front, în Al Doilea Război Mondial, cât și în viața civilă, în cei 61 de ani de activitate în învățământ. Versurile lui George Coșbuc i-au fost îndemn toată viața, așa mărturisea.

Domnul inginer Ioan Ștefan, născut chiar de Bunavestire a anului 1923, la Jibou, județul Sălaj, din părinții Victor și Florica, a fost profesor și apoi director al Liceului Industrial Român din Târgu-Mureș, începându-și cariera didactică imediat după război, în 1945, anul în care, odată cu eliberarea orașului Târgu-Mureș de sub ocupația hortistă, au revenit din refugiu profesorii români și s-au reînființat clasele cu predare în limba română.

Anul școlar 1945-1946 este primul an al carierei didactice a celui pe care îl pomenim în aceste rânduri, carieră ce s-a încheiat cu anul școlar 2005-2006 și din care amintesc câteva repere, pe care domnul profesor însuși le povestea întotdeauna. Primii ani de muncă la liceul din Târgu-Mureș, ani foarte grei, care l-au călit și l-au pregătit pentru viața de dascăl; de aceea s-a simțit legat pe viață de școala noastră, actualul Liceu Tehnologic „Ion Vlasiu!". Între anii 1950-1951 a avut funcția de director adjunct, apoi între 1951-1955 a fost director al unității școlare, care între timp devenise Școala Medie Tehnică pentru produse finite din lemn, iar din 1955 Centrul Școlar Forestier.

În 1955 a fost transferat la Sibiu, din motive politice, urmând ca timp de 22 de ani să-și desfășoare activitatea didactică la Liceul Forestier din Sibiu, unde a ocupat și funcția de director.

La 1.09.1977, domnul profesor revine la Târgu-Mureș, ca profesor la Grupul Școlar Forestier, dar numai pentru șase luni, căci a fost numit inspector pentru discipline tehnice în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Aici a lucrat timp de șase ani, până la pensionare, în 1984.

După câțiva ani de activitate în domeniul proiectării, în 1990 a reînceput activitatea didactică,

ca profesor pensionar, de data aceasta la Grupul Școlar „Avram Iancu" (actualul Liceu Tehnologic „Avram Iancu") și Grupul Școlar „Ion Vlasiu" (actualul Liceu Tehnologic „Ion Vlasiu"), cele două școli care sunt „moștenitoarele" Școlii de Arte și Meserii, respectiv ale Liceului Industrial Român din Târgu-Mureș. Din 1993 până în 2006 va activa ca profesor inginer la Școala de Arte și Meserii din Voiniceni.

În anul 2006, când și-a încheiat cariera didactică, domnul profesor Ioan Ștefan a fost declarat „veteran al învățământului tehnic mureșean". Cu elevii din promoția anului 2006 s-au socotit peste 4.000 de elevi cărora le-a fost dascăl!

Rodnica activitate de la catedră a fost apreciată cu multe diplome, premii și medalii, dintre care cea mai importantă distincție a fost Premiul „Gheoghe Lazăr" primit din partea Ministerului Educației și Cercetării, în anul 2006.

Dar cred că la fel de valoroasă este recunoștința și dragostea foștilor elevi și a colegilor de la Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu" din Târgu-Mureș, în a căror amintire va rămâne. De fapt, domnul profesor face parte din istoria Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu", chiar a construit o parte din ea…

 

Lasă un comentariu