PROTOCOL NOU ÎN CAZUL DECESELOR DE CORONAVIRUS

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 292, din 7 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul nr. 570/2020 al ministrului Sănătății, referitor la noul protocol în caz de deces al unui pacient infectat cu coronavirus. Chiar dacă nu dorim nimănui să treacă prin astfel de drame, considerăm necesar să ne informăm cititorii și cu privire la procedurile de urmat în cazuri de acest gen.

Fără autopsie

Noul protocol prevede reguli stricte pentru angajații firmelor de pompe funebre, dar și o procedură rapidă pentru înmormântarea celor decedați după ce au fost infectați cu noul virus.

„În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă diagnosticul de infecție cu SARS-CoV2, evoluția fiind urmată de deces, autopsia cadavrului pentru a confirma diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator nu mai este necesară, ci este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase.

Certificatul de deces va fi completat și eliberat de medicul curant al pacientului din secția de spital.

Protocolul se aplică și următoarelor cazuri de deces: persoanelor aflate în izolare la domiciliu și persoanelor aflate în carantină, în evidența direcțiilor de sănătate publică sau a altor instituții ale statului.

În aceste situații, medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fișei medicale a pacientului", conform ordinului.

Totuși, Ordinul nr. 570/2020 prevede că se pot face autopsii medico-legale, dar numai în cazurile de suspiciune confirmate cu noul coronavirus, însă numai pe baza unei ordonanțe emise de organele de cercetare penală.

Rudele, anunțate telefonic

Totodată, ordinul prevede că, în ceea ce privește identificarea persoanei la internare, pe perioada epidemiei, pacienții confirmați cu SARS-CoV2 vor primi brățară de identificare, cu numele și prenumele, completate lizibil și verificate în baza documentului de identitate.

În legătură cu cazurile severe și despre survenirea decesului, rudele vor fi anunțate telefonic de către unitățile sanitare.

În cazul decesului, se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparținătorii care locuiesc la o distanță mai mică de 100 km de locul decesului, și de maximum 48 de ore dacă aceștia locuiesc la o distanță mai mare de 100 km sau în situații speciale.

Important! Ieșirea aparținătorului din izolare sau carantină pentru confirmarea decesului nu este permisă. Dacă aparținătorul sau delegatul acestuia nu se prezintă în intervalul de timp prevăzut anterior, se va elibera certificatul medical constatator al decesului.

În această situație, asistentul social sau o persoană delegată în acest sens din unitatea medicală va anunța de urgență serviciul social de pe lângă primăria locală și va declara decesul la oficiul de stare civilă.

Pentru aparținători, echipamente de protecție gratuite

Protocolul stabilește și ce au de făcut rudele celor care mor de COVID-19. Astfel, echipamentele individuale de protecție pentru aparținătorii decedatului care vor parcurge procedura de identificare a cadavrului vor fi asigurate cu titlu gratuit de către unitatea sanitară în care a fost internat pacientul.

Aparținătorii decedatului care parcurg procedura de identificare a cadavrului vor purta obligatoriu echipament de protecție de unică folosință. Au nevoie de un halat de unică folosință, de mănuși, de o mască facială și botoși.

Doar cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul și numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecție.

În caz de identificare pozitivă, vor semna o declarație și se va completa un registru special.

Înhumarea, în cel mai scurt timp

Noul protocol mai prevede că înhumarea (incinerarea) se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat.

Familia sau reprezentanții autorităților publice locale (pentru cazurile sociale) sunt cei care aduc sicriul în care se pune cadavrul.

La înmormântare, slujba va fi cât se poate de scurtă și va fi săvârșită în prezența a cel mult 8 participanți.

 

Lasă un comentariu