„O LUME NEBUNĂ, NEBUNĂ, NEBUNĂ…"

Distribuie pe:

V-ați fi putut imagina că pe mapamond, în ziua de astăzi, în secolul XXI din mileniul 3 d.H., există peste 40 de milioane de sclavi, mai mulți decât în orice alt timp din istoria omenirii? Bărbați, femei și copii în jurul lumii sunt forțați să muncească fără plată ori cu o plată simbolică, numărul celor trăind la risc crescând pe zi ce trece. Exploatarea sexuală, munca forțată, servitudinea domestică, recoltarea de organe și exploatarea pentru activități criminale sunt cele mai comune forme de sclavie modernă.

Potrivit Indexului Global al Sclaviei 2018, încă de acum doi ani 86.000 de români erau victime ale sclaviei moderne, asta însemnând 4 români din 1.000. Indicele mai arăta că țara noastră este pe locul 19 în clasamentul țărilor din Europa și Asia Centrală, din punct de vedere al numărului victimelor raportat la populație. În schimb, dacă ne luăm doar după numărul celor implicați în sclavia modernă, locul nostru, din cele 51 de state, era 12. Nu am o situație la zi, dar vă puteți imagina în ce mod s-au putut deteriora lucrurile, numai dacă luăm în calcul recentele cazuri dramatice de la Caracal, atât de amplu, și fără de folos, mediatizate. Putem extrapola. Nimic nu este întâmplător.

Problema este că, încă de acum 6 ani, țara noastră a mișcorat pedepsele pentru cei găsiți vinovați de trafic de carne vie. „Parlamentul României a redus, în 2014, pedepsele pentru traficanți. Dacă înainte, acest gen de infracțiuni erau pedepsite cu închisoarea de la 5 la 15 ani, ele au fost reduse la de la 3 ani la 10 ani", se arată în studiul Indexului Global de Sclavie. Nu voi reaminti cazul Berevoiești, fiindcă s-a vorbit destul despre el și nu vreau să creez tensiuni suplimentare acum.

Dar sunt binecunoscute cazurile din Danemarca sau Italia, în care, la sosire, mai multor români le-au fost luate actele, sub pretextul că vor lucra legal și au fost forțați să muncească cel puțin 16 ore pe zi în ferme, cu foarte puțină mâncare și dormind în condiții greu de descris. La fel de cunoscut este și cazul celor 400 de români din Marea Britanie, care au lucrat în condiții de sclavie modernă în spălătoriile de mașini. În general, cei mai expuși sunt tinerii de la țară, care se adaptează mai greu ritmului și condițiilor „moderne".

„Dacă mai vorbim și de copiii abandonați, aici pericolul este cu atât mai mare, pentru că ei sunt cei mai creduli și, implicit, mai expuși acestor pericole, precum cel al abuzurilor sexuale. Dar dacă vorbim de sclavie prin muncă, aici persoanele mai vârstnice sunt cele expuse, pentru că li se promit anumite sume de bani și condiții de muncă bune, iar când ajung acolo se trezesc fără actele de identitate și forțați să muncească perioade lungi de timp pe zi", afirmă psihologul Laurențiu Cezar Cioc. Traficanții pot fi străini sau cunoștințe, membri de familie sau prieteni. Mulți provin din aceeași țară sau au aceeași istorie culturală ca victimele lor, ceea ce îi ajută să le exploateze ușor anumite vulnerabilități.

Nu ne place să recunoaștem, dar țara noastră este unul dintre cei mai importanți furnizori de carne vie și, după cum s-a constat, nu o dată, o prolifică pepinieră de traficanți.

Din cele 51 de state din regiunea Europei și Asiei Centrale, România se află pe locul 43 la acțiunile guvernamentale împotriva acestor infracțiuni, fiind și țara de origine pentru multe dintre aceste victime.

Au existat și există, din păcate, cazuri de oficiali implicați în sclavia modernă. „În 2016, autoritățile au raportat doar două cazuri de complicitate ale oficialilor în cazurile de sclavie modernă. Într-un caz, un ofițer de poliție a fost închis pentru doi ani pentru trafic repetat cu minori, și a primit și alte 9 luni, pentru că realizase o rețea criminală. În celalalt caz, un judecător a primit 8 luni de închisoare, fiind implicat într-un scandal de exploatare a unei persoane, și a mai fost condamnat la alte 16 luni pentru șantaj", se arată în raportul Indexului Gobal al Sclaviei. Cum spuneam, încă de acum 6 ani, țara noastră a micșorat pedepsele pentru cei găsiți vinovați de trafic de carne vie. Abordând această problemă, Parlamentul României a redus, în 2014, pedepsele pentru traficanți, … de la 3 ani la 10 ani. Să tot faci „afaceri"! „Trai, nineacă, pe banii babacii!"

Potrivit cifrelor Indexului Global de Sclavie, în întreaga lume, supuși sclaviei moderne sunt peste 40 de milioane de persoane. Dintre acestea, 71% sunt femei. Din totalul de peste 40 de milioane, 15,4 milioane sunt implicați în mariaje forțate, iar alți 24,9 milioane sunt implicați în muncă forțată.

Există, deci, în ziua de azi, mai mulți sclavi decât în orice alt timp din istoria omenirii!!!! O lume nebună, nebună, nebună...

 

Lasă un comentariu