SALA POLIVALENTĂ A UMFST „G. E. PALADE" DIN TÂRGU-MUREȘ, TRANSFORMATĂ ÎNTR-UN SPITAL COVID DE TIP MODULAR

Distribuie pe:

La inițiativa Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „G. E. Palade" din Târgu-Mureș, Instituția Prefectului - Județul Mureș împreună cu celelalte autorități implicate direct în gestionarea pandemiei Covid-19 au decis transformarea Sălii polivalente din cadrul campusului universității într-un spital COVID, de tip modular, pentru bolnavii confirmați, cu simptomatologie moderată. Hotărârea a fost aprobată în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mureș.

Facilitățile pe care le are universitatea și poziționarea strategică a acesteia permit adaptarea Sălii polivalente, care are o suprafață utilă de 2.369 mp (1.901 mp doar pentru spațiile medicale propriu-zise), pentru a asigura condiții optime de îngrijire în 80-100 paturi. În condiții de necesitate, spațiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, și alte categorii de pacienți.

„Acest proiect este un semn de normalitate despre cum trebuie să funcționeze lucrurile în județul nostru. Toate instituțiile cu atribuții directe în autorizare se vor implica pentru a avea funcțional acest spațiu, de îndată, având în vedere importanța inițiativei. Totodată, acesta este și semnalul pentru toți reprezentanții mediului de afaceri care și-au manifestat dorința de a ne susține. Acum este momentul și vă mulțumim pentru acest lucru", a spus Mara Togănel, prefectul județului Mureș.

La rândul său, rectorul universității, prof. dr. Leonard Azamfirei, a declarat: „Universitatea s-a implicat de la început în lupta împotriva pandemiei, cu toate resursele sale tehnice și umane. Perspectiva de evoluție a situației epidemiologice ne-a făcut să venim cu această propunere în fața autorităților, replicând un model deja folosit la nivel internațional. Faptul că locația propusă este una accesibilă, ușor de securizat, cele două spitale importante, inclusiv secțiile de terapie intensivă, sunt în imediata proximitate precum și dotările moderne pe care le are această sală, ușor de readaptat în funcție de necesități, ne face să credem că putem fi utili și de această dată județului, fiind parte a unui efort colectiv, făcut împreună cu autoritățile, la care va adera, cu siguranță, și mediul economic."

Doctorul Cristian Boeriu, consilierul pe probleme medicale al prefectului județului Mureș, consideră că proiectul vine la timp pentru a preîntâmpina necesarul de paturi din județ: „Creșterea numărului de cazuri pozitive și faptul că România nu a atins încă vârful pandemiei aduc provocarea identificării de noi locuri pentru tratarea bolnavilor din județul Mureș. Spitalul de tip modular va lua o parte importantă din presiunea pusă în acest moment pe secțiile de boli infecțioase și spitalele desemnate pentru tratarea bolnavilor Covid-19."

Planul de compartimentare prevede saloane de 1-2 paturi, cu circuite adaptate, acesta urmând a fi avizat și a intra în execuție în zilele următoare. Materialele necesare acestei configurări sunt deja comandate de către universitate, urmând a fi livrate în a doua parte a acestei săptămâni.

Printr-un efort conjugat al autorităților locale, universității și mediului privat, spitalul ar putea deveni funcțional în 7-10 zile.

 

BULETIN DE PRESĂ

Până ieri, 14 aprilie, în județul Mureș au fost confirmate 229 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus).

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Mureș, în județul nostru se înregistrează un număr total de 12.653 persoane pentru care a fost luată măsura autoizolării la domiciliu, de la începutul pandemiei Covid-19. La această dată, în județul Mureș, sunt 3.285 de persoane aflate în autoizolare, sub monitorizarea DSP Mureș. În spațiile de carantină din județul Mureș sunt 424 de persoane. Un număr de 85 de persoane sunt internate cu suspiciune de infecție cu virusul Covid-19, potrivit datelor DSP Mureș. Totodată, până la această dată, 18 persoane au fost declarate vindecate și externate în județul Mureș.

Polițiștii mureșeni continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență, prin verificarea persoanelor și societăților comerciale, fluidizarea traficului rutier și escortarea autovehiculelor care tranzitează județul nostru cu persoane care revin din afara granițelor țării.

În ziua de 13 aprilie a.c., au fost desfășurate peste 540 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19, acționându-se pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ. În ceea ce privește sancțiunile contravenționale, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 170 de sancțiuni, în valoare de peste 527.000 lei, pentru nerespectarea măsurilor privind restricționarea circulației.

În perioada de referință, au fost verificate peste 3.295 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de izolare/carantină, în peste 455 de locații. De asemenea, peste 115 societăți comerciale/persoane fizice autorizate au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor stabilite pe perioada stării de urgență. Au fost controlate în trafic peste 1.195 de autovehicule și legitimate peste 2.360 de persoane.

Dacă apar sesizări ale persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu sau în carantină, acestea pot apela numerele Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției: 0265-20.80.00 / 0265-23.36.52 sau numerele DSP Mureș: 0265-26.11.52 (permanență) și mobil: 0731-33.80.57, 0731-33.80.64, 0790-01.18.72, 0790-01.18.74, 0790-01.18.73 (în intervalul orar 8-20).

De asemenea, numerele sunt destinate și primăriilor din județ, care au întrebări referitoare la persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, sau alte aspecte legate de gestionarea situației „Coronavirus" la nivel local.

 

ÎNCĂ DOUĂ NOI DECESE

În județul Mureș au fost înregistrate două noi decese provocate de infecția cu Covid-19.

Numărul total de decese în județul nostru a ajuns la 16.

Bărbat, 52 ani, din județul Mureș. Internat în Spitalul Clinic Județean Mureș, secția de boli infecțioase, în data de 08.04.2020, cu următoarea simptomatologie: dispnee, tuse.

Recoltat pentru COVID-19 în data de 08.04.2020.

Rezultat pozitiv în data de 08.04.2020.

Decedat în data de 11.04.2020

Comorbidități: HTA, boală cardio-vasculară.

Femeie, 60 ani, din județul Mureș. Internată în Spitalul Clinic Județean Mureș la secția de boli infecțioase, în data de 29.03.2020. În data de 30.03.2020 pacienta este transferată la ATI, fiind intubată și ventilată mecanic.

Recoltare pentru COVID-19 în data de 30.03.2020.

Rezultat pozitiv în data de 30.03.2020.

Decedată în data de 12.04.2020.

Comorbidități: DZ, depresie majoră

Pacienta a avut contact cu un caz confirmat COVID-19.

Transmitem condoleanțe familiilor!

Lasă un comentariu