NICOLAE MOSORA - PRIMAR DANEȘ: CEEA CE FACEM TREBUIE SĂ FACEM BINE ȘI-N FOLOSUL OAMENILOR!

Distribuie pe:

Reporter: - Domnule primar, vă aflați, iată, la capătul realizării unui obiectiv important pentru comună și pentru consătenii dumneavoastră din Daneș ...

Nicolae Mosora: - Este vorba despre un soi de reparație capitală a unui drum de legătură; vineri, 10 aprilie, s-a încheiat prima etapă din proiectul „Reabilitare drum forestier" care face legătura satului Stejăreni cu DN 14; sunt lucrări de asfaltare, pe o lungime de 10 km. Lucrarea este mai complexă decât o simplă copertare cu asfalt. Urmează amenajarea șanțurilor și refacerea acostamentelor. Legat de acest proiect, sunt și lucrările de construcție a trei poduri mari, complet noi, dintre care unul este deja gata, iar la celelalte sunt lucrări în execuție. Pe această porțiune s-a întrerupt asfaltarea, în vederea executării podurilor. Sunt, pe același traseu, și trei podețe, mai mici, pe lângă podurile mari. Vreau să mulțumesc, cu această ocazie, tuturor celor care au contribuit și contribuie în continuare la terminarea lucrărilor, este vorba de firmele de proiectare, de consultanță, dirigintele de șantier și, nu în ultimul rând, viceprimarul Dorin Burnete, consiliul local și a colegilor din Primăria Daneș. De asemenea, vreau să arăt că am colaborat foarte bine cu executantul, o firmă din Târgu-Mureș, firmă serioasă care ne-a mulțumit pe deplin prin calitatea lucrărilor. Ei aveau o mașină nouă de turnat asfalt, cu care au început treaba încă din toamnă; pe perioada de iarnă s-au stopat lucrările, apoi au fost reluate, acum, în primăvară.

Reporter: - Care a fost sursa de finanțare pentru aceste lucrări și care este suma ce a fost destinată realizării?

Nicolae Mosora: - Este vorba despre fonduri europene, dar și de o contribuție proprie a Consiliului local. În total, investiția se ridică la 250 miliarde lei vechi; aici intră și reabilitarea căminului din Criș și a grădiniței din Daneș. Dacă doriți o estimare în euro, ar fi vorba despre cinci milioane de euro, din care două milioane pentru proiectul de drum terminat, două milioane pentru proiectul nou de drum, cel de care urmează să ne apucăm, și cam un milion pentru grădiniță și cămin. Desigur, proiectele de drumuri sunt cele mai importante; de exemplu, pentru drumul forestier al Stejerenilor, mă zbat de peste cinci ani. Am avut tot felul de opreliști, birocratice, de natură ecologică …

Reporter: - Ecologice?!

Nicolae Mosora: - Da. S-a spus că deranjăm nu știu ce păsări și ceva păianjeni; mă rog, vă spun că eu m-am săturat de toată povestea. Vedeți, știu că trebuie respectată natura, dar cred că aici, la Daneș, s-a cam sărit calul. Bine că am ajuns la final!

Reporter: - Știu că nu vă veți opri aici și că pe masa dumneavoastră de lucru există și alte proiecte...

Nicolae Mosora: - Așa este. După sărbătorile de Paști vor începe lucrările la un alt proiect mare, reabilitarea drumului DC 58, drumul Seleușului, cum îl numim noi, iar paralel cu lucrările la drum se vor reface, complet, alte 3 poduri mari și câteva punți pietonale. Aici, podurile se vor face din fonduri guvernamentale, prin PNDL. Podul de la Seleuș e realizat din bani europeni, iar celelalte două, podețe și punți pietonale, sunt proiecte separate. Cu asfaltarea stăm destul de bine, nu mai sunt decât circa 200 de metri de porțiune neasfaltată, în toată comuna. Mai avem un alt proiect mare, la care lucrăm; este făcută pasarela, peste calea ferată, pe drumul Seleușului, care necesită o ocolire, să nu se mai intre în Seleuș, se iese direct la Venchi. Văd că cei de la Sighișoara nu-s prea interesați, dar eu voi face lucrarea, cu sau fără ei...

Reporter: - Mă bucur că aveți energie să duceți lucrurile mai departe, în pofida nenorocirilor legate de pandemia care ne bântuie

Nicolae Mosora: - Din păcate, și noi a trebuit, la primărie, să ne adaptăm, să lucrăm cu ușile închise, câte un cetățean odată, la ghișeu; avem destulă treabă și vă asigur că nu facem rabat de la muncă. Folosim internetul, e-mail-urile …

Reporter: - Ca toți ceilalți, vă descurcați cum puteți. Care este starea de spirit a oamenilor, în aceste vremuri, bătute de soartă?

Nicolae Mosora: - Oamenii n-au o stare de spirit prea grozavă. Vorbeam cu cineva care a trecut pe la piață; doar vreo trei persoane aveau măști, în rest, tineret mult, gălăgie, muzică, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu toți par să înțeleagă prin ce trecem. În special țiganii umblă lela … lumea este supărată și nu mai vezi pe niciunul zâmbind … Oricum, noi am instalat, la blocuri, dozatoare cu săpun, efectuăm dezinfecții pe trotuare și-n zonele intens circulate.

Reporter: - Suntem în Săptămâna Mare și reglementările adoptate nu sunt deloc pe placul creștinilor, care nu pot onora cum se cuvine cea mai mare sărbătoare a crucii

Nicolae Mosora: - Este o mare lovitură pentru credincioși. Vom face și noi câteva puncte, unde să se împartă Sfintele Paști, respectând restricțiile, distanțarea. Trecem noi, cumva, și peste asta, nu pot eu socoti cât de bună sau proastă e măsura acestor interdicții, dar e clar că este una extrem de greu de suportat pentru toți creștinii.

Reporter: - Dacă cu sărbătorile nu stăm prea bine, barem din partea muncii să avem vești mai bune, mai ales acum, când e vremea lucrului la câmp

Nicolae Mosora: - La Daneș avem o firmă agricolă mare, unde se lucrează din plin; ei au în lucru, în arendă, peste 80% din terenurile agricole. Nici cei cu grădinile și suprafețe mai mici, nu stau cu brațele încrucișate. Sunt multe de făcut și eu nu-s niciodată mulțumit. Ceea ce facem trebuie să facem bine și-n folosul oamenilor, cărora țin să le mulțumesc, tuturor, dragilor mei consăteni, locuitori ai comunei Daneș, pentru înțelegere și să le doresc „Sărbători fericite!" Pentru că suntem într-o perioadă grea, să dea Dumnezeu să rămânem cu toții sănătoși în continuare!

 

Lasă un comentariu