CRIZĂ CORONAVIRUS: ROMÂNII, TOT MAI ÎNGRIJORAȚI PENTRU EI ȘI FAMILIILE LOR

Distribuie pe:

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat recent al patrulea val al studiilor dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de pandemia de Covid-19.

Neliniște față de viitorul financiar

Potrivit studiului, 8 din 10 români sunt îngrijorați pentru ei și pentru familiile lor, din cauza pandemiei. Femeile, persoanele de peste 51 de ani, cei cu educație scăzută și cei care locuiesc în regiunea Moldovei, alături de votanții PSD și PNL sunt îngrijorați în proporții mai ridicate.

Nu mai puțin de 84% dintre români sunt de acord cu afirmația conform căreia coronavirusul va avea un impact financiar asupra lor și a familiilor lor. Cei care anticipează impactul financiar al situației generale, asupra lor și a familiei lor, sunt cu precădere tinerii, persoanele cu studii superioare și peste, și cei din Moldova, alături de votanții Alianței USR-PLUS.

82% dintre intervievați se așteaptă ca lucrurile să revină la normal până în iunie. Vârstnicii, persoanele din rural și cei cu educație scăzută, alături de votanții PNL, sunt mai optimiști în privința șanselor ca lucrurile să revină la normal până în iunie, în timp ce tinerii între 18 și 35 de ani sunt mai pesimiști cu privire la acest aspect.

Economii, pentru maximum câteva luni

Jumătate dintre români spun că nu au deloc economii. Ceilalți spun că au economii, dar cei mai mulți dintre aceștia (41%) recunosc că economiile pe care le au le ajung pentru a supraviețui decent, cel mult 1-2 luni, 28% estimează că le vor ajunge 3-4 luni, 11% cred că banii le sunt suficienți pentru maxim 6 luni, 19% spun că banii le vor ajunge cel mult 1 an, 7% estimează că se vor descurca 2 ani și doar 3% spun că economiile le vor fi suficiente mai mult de 2 ani.

Totodată, 88% dintre români cred că guvernul ar trebui să distribuie ajutoare populației, 1 din 3 considerând că se califică pentru un ajutor guvernamental.

Tinerii și cei din Moldova cred în proporții mai ridicate decât alte categorii de respondenți că guvernul ar trebui să distribuie ajutoare populației. Cei care cred că s-ar califica pentru a beneficia de ajutoare guvernamentale sunt cu precădere vârstnicii, respondenții cu educație scăzută, cei care locuiesc în Moldova și votanții PSD.

Pentru cheltuielile lunare de strictă necesitate ale familiei, jumătate dintre români ar avea nevoie de o sumă între 1.000 și 3.000 de lei, 17% ar avea nevoie de cel mult 1.000 de lei, 1 din 5 români spun că ar avea nevoie de o sumă între 3.000 și 4.000 de lei, iar 1 din 10 declară că ar avea nevoie de peste 4.000 de lei.

Se cumpără online electrocasnice și îmbrăcăminte

IRES mai afirmă că 48% dintre români declară că au făcut cel puțin o dată cumpărături online. Produsele electronice și electrocasnice (81%), îmbrăcămintea și accesoriile (71%), încălțămintea (67%), produsele pentru întreținerea gospodăriei (57%) sau produsele cosmetice (50%) au fost cumpărate în cele mai mari proporții.

17% dintre români au apelat, în această perioadă, la servicii de livrări la domiciliu (cumpărături sau mâncare gătită). Cei mai mulți au cumpărat mâncare gătită (60%) și produse alimentare (53%), iar 13% au cumpărat și medicamente.

Tinerii și persoanele cu educație ridicată, alături de votanții Alianței USR-PLUS sunt cei care au apelat la acest gen de servicii în proporții mai ridicate.

***

Studiul a fost realizat în perioada 7-8 aprilie 2020, pe un eșantion multistratificat, reprezentativ la nivel național, la care au participat 1.055 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani. (L.P.)

Lasă un comentariu