FESTIVALUL-CONCURS DE POEZIE ION HOREA, EDIȚIA I, TÂRGU-MUREȘ, 17 APRILIE - 27 SEPTEMBRIE 2020

Distribuie pe:

Festivalul-concurs “Ion Horea” își propune să comemoreze personalitatea poetului Ion Horea (1929-2019), autor a peste 30 de cărți de poezie, dintre care câteva excepționale, inclus în aproape toate dicționarele și istoriile literare apărute în România după anul 1960. De la debutul în volum, cu Poezii, 1956 (urmat de cărțile Coloană în amiază, Umbra plopilor, Calendar, Încă nu, selecția retrospectivă Versuri, 1973, Măslinul lui Platon, Bătaia cu aur), până la Un cântec de dragoste pentru Transilvania (Editura Dacia, 1983, premiul “Mihai Eminescu” al Academiei Române), versurile lui Ion Horea au evoluat stilistic și expresiv, străbătând etapele seninătăților și viziunilor bucolice (remarcate, la începuturi, de G. Călinescu), pentru a ajunge la arpegiile triste și “elegiile precare” din ultimele sale cărți: Gravuri (2013), Rătăciri (2014), Cât a trecut (2015), Vitraliu (2016), Până-ntr-o zi (2017). Pentru volumul antologic Bătaia cu aur (Editura Ardealul, 2009), poetului i s-a decernat premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor din România în cadrul Festivalului Național “Tudor Arghezi” de la Târgu-Jiu (2010).

Festivalul-concurs este organizat de Filiala Târgu-Mureș a USR și de Uniunea Scriitorilor din România.

Condițiile restrictive impuse deocamdată de pandemie îi obligă pe organizatori să identifice posibilitățile de desfășurare a acestei ediții de la distanță, în mediul on-line.

Data lansării concursului este 17 aprilie 2020. Data încheierii concursului - 27 septembrie 2020, odată cu ceremonia de decernare a premiilor (în situația revenirii la împrejurări mai favorabile întrunirilor publice).

Condițiile de participare

Festivalul-concurs Ion Horea se adresează tinerilor poeți care nu sunt membri ai USR, nu au debutat editorial și nu au depășit, la data începerii manifestării, vârsta de 35 de ani. Candidații vor trimite un grupaj de 7-12 poezii. Textele, culese cu Times New Roman 12, vor fi trimise sub formă de fișiere doc și PDF la adresa de mail: societateascriitorilortgm@gmail.com până la data de 17 august 2020, purtând mențiunea Pentru Concursul de poezie Ion Horea. De asemenea, candidații vor expedia și o Fișă de concurs care va cuprinde numele și prenumele (pseudonimul literar, dacă e cazul), adresa completă, coordonatele de contact (telefon, e-mail), studiile urmate (liceale, universitare, postuniversitare), profesia, colaborările la revistele literare, premiile literare obținute (fără a depăși însă 20 de rânduri de text).

Premiile

Concurenții vor putea obține următoarele premii:

1. Marele premiu al Festivalului-concurs “Ion Horea”, constând în publicarea volumului de debut la Editura Cartea Românească;

2. Premiile Filialei Târgu-Mureș a USR, constând în publicarea mai multor câștigători, într-un volum colectiv, la Editura Ardealul din Târgu-Mureș.

Juriul concursului va reuni personalități reprezentative ale vieții literare românești contemporane, fiind constituit din criticii literari: Dan Cristea (director al revistei Luceafărul de dimineață, București), Mircea Mihăieș (redactor-șef al revistei Orizont, Timișoara), Daniel Cristea Enache (redactor al revistei România literară), Vasile Spiridon (Filiala USR Bacău), Victor Cubleșan (redactor al revistei Steaua, Cluj-Napoca) și traducătoarea Irina Horea, fiica poetului comemorat, în calitate de președinte de onoare.

Parteneri media: Revista România literară, Editura Ardealul, Studioul TVR Târgu Mureș și Studioul Radio România Târgu-Mureș.

Comitetul de organizare este alcătuit din scriitorii Eugeniu Nistor și Marius Pașcan.

 

 

Lasă un comentariu