ACTUALITATEA JUDEȚEANĂ

Distribuie pe:

AZOMUREȘ, ALĂTURI DE CEI DIN LINIA ÎNTÂI!

În cadrul unei campanii interne, aflată în desfășurare, angajații Azomureș și patronatul companiei au donat, la finele săptămânii trecute, mănuși, combinezoane, cagule, măști FFP3, viziere, acoperitori pentru încălțăminte, halate impermeabile, dezinfectanți. Destinatari: SMURD, secția ATI Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Mureș și Ambulatoriul de Stomatologie al SCJU. Materialele vor fi folosite pentru protecția cadrelor medicale. În paralel, mii de materiale sanitare de protecție, măști, mănuși și dezinfectanți au fost distribuite angajaților proprii, de pe platforma industrială, pentru a-i proteja la locul de muncă, informează reprezentanții companiei, precizând că o nouă tranșă de echipamente urmează să fie donată, în funcție de necesități.

 

LA SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN MUREȘ - BUCĂTĂREASĂ TESTATĂ POZITIV CU COVID-19

Una din cele două bucătării ale Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș a fost închisă, iar 17 angajați s-au autoizolat la domiciliu, întrucât o bucătăreasă a fost testată pozitiv cu COVID-19, după ce a prezentat afecțiuni respiratorii.

„Când a prezentat tuse, s-a făcut testare. Este pozitivă și am declanșat ancheta epidemiologică. Toate cele 17 persoane care au fost în contact cu ea, în ultimele șase-șapte zile, toți cei care lucrează acolo (…) vor fi testați și după aceea intră în autoizolare. Bucătăria s-a închis, s-au întreprins măsurile de dezinfecție în clădirea respectivă, acum este dezinfectată, este închis blocul alimentar și funcționăm în trei schimburi, cu celălalt bloc alimentar, ca să furnizăm mâncarea în acele multe clădiri pe care le avem, întrucât funcționăm în sistem pavilionar. Teoretic, din ancheta epidemiologică reiese că pacienta nu a avut un contact cu o persoană suspectă, singurul loc de unde ar fi putut să provină este faptul că, până în urmă cu o săptămână, acel bloc alimentar primea vasele, pentru a fi spălate, de la Clinica de Boli Infecțioase. Aceasta a fost problema probabil, ancheta epidemiologică nu a spus clar de unde, dar ca suspiciune asta ar putea să fie. Oricum, de o săptămână am dat un ordin ca toată mâncarea să fie distribuită în caserole, ca să nu mai fie nevoie de transportat vase și să se pună mâna pe vase. Toți pacienții și toate cadrele medicale primesc mâncarea la caserolă și nu se mai duce coșul", a declarat directorul SCJ Mureș, dr. Daniel Porav-Hodade, potrivit agerpres.ro, precizând că bucătăreasa nu a avut contact direct cu personal medical sau cu pacienți, iar personalul de pe partea administrativă lucrează cu mănuși și cu mască de protecție.

 

VINEREA FAPTELOR BUNE!

Vineri, 17 aprilie (Vinerea Mare), peste 100 de personae vârstnice din Târgu-Mureș au primit pachete cu donații constând în cozonaci, ouă vopsite multicolore, pâine, lactate etc. Produsele au fost donate de grupul oamenilor de afaceri mureșeni - Business Mureș 2020, Brutăria Eldi și Ceragrim Ungheni", informează Claudiu Maior, consilierul primarului. De asemenea, o donație constând în pizza XXL a ajuns la Clinica de boli infecțioase Târgu-Mureș, la cei mai expuși oameni în lupta cu Covid-19, cu ajutorul Business Mureș 2020 și Party Food din Sâncraiu de Mureș.

 

„PRODUS DE LUDUȘ" PENTRU LUDUȘENI

Produs de Luduș (www.produsdeludus.ro) este platforma online oferită în mod gratuit tuturor producătorilor locali și restaurantelor din orașul Luduș și localitățile limitrofe, pentru a facilita contactul dintre client și producătorii locali sau dintre client și restaurantele care livrează mâncare la domiciliu, fără intervenția unei terțe persoane în procesul de vânzare-cumpărare, informează reprezentanții Primăriei .

Deși „Produs de Luduș" nu este un magazin online, acesta conține toate detaliile producătorilor, date de contact, date cu privire la produsele comercializate, facilitând, astfel, accesul cumpărătorilor la consumul produselor locale. Producătorii locali și restaurantele din oraș care doresc să-și promoveze produsele online trebuie doar să intre pe pagină, să urmeze toți pașii și să ofere cât mai multe detalii legate de produse și date de contact.

Clienții vor putea accesa site-ul pe două secțiuni: producători locali și restaurant, având posibilitatea de a oferi evaluări produselor.

Primăria solicită respectarea normelor în vigoare privind limitarea circulației în contextul prevenirii răspândirii COVID-19 și folosirea de echipamente de protecție, pe tot parcursul procesului de comercializare.

 

PESTE 200 DE MUREȘENI CU COVID 19 AU FOST INTERNAȚI ÎN CLINICILE DIN MUNICIPIUL REȘEDINȚĂ DE JUDEȚ

Primele clinici târgumureșene în care au fost internați pacienți cu COVID-19 au fost cele două de Boli infecțioase, iar pe măsură ce incidența bolii a crescut, au urmat cele din spitale: Clinicile Medicală 3, Pneumologie, cele două clinici de Psihiatrie, Pediatrie, Obstetrică Ginecologie și Oftalmologie, toate aparținând Spitalului Clinic Județean Mureș (SCJ), informează radiomures.ro.

Circa 280 de pacienți cu COVID au fost internați până acum și peste 200 mai sunt la spital.

La aceștia se adaugă și pacienții suspecți, care au simptome și care, conform procedurii, rămân izolați în câte un salon dotat cu toaletă, până la obținerea rezultatelor testărilor, adică între 1 și 4 zile.

La această dată, SCJ Mureș are capacitatea de a interna mai mulți pacienți confirmați SARS-COV 2, a precizat managerul unității, dr. Daniel Porav-Hodade: „Locuri, teoretic, sunt pentru pacienții confirmați COVID, din păcate însă numărul de locuri scade drastic din cauza pacienților suspecți, până la confirmare sau la infirmare".

Alte spitale suport pentru asistența bolnavilor cu COVID sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență și Institutul Inimii din Târgu-Mureș, precum și spitalele municipale din Sighișoara, Reghin, Luduș și Târnăveni, mai notează sursa citată.

 

CUM SE ADAPTEAZĂ ȘCOLILE SIGHIȘORENE LA SITUAȚIA ACTUALĂ

Pentru parcurgerea materiei în urma suspendării cursurilor, comunicarea dintre cadrele didactice și elevi, respectiv părinți, se realizează prin intermediul diferitelor canale media, online și platforme educaționale de studiu.

De asemenea, pentru protejarea personalului didactic și auxiliar care își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ, s-au luat măsuri de dezinfecție a tuturor spațiilor și s-au pus la dispoziție recipiente cu dezinfectant, astfel încât să se reducă la minimum riscul de îmbolnăvire cu COVID 19, informează municipalitatea.

 

PETER FERENC, PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN MUREȘ

„Am predat pachetele cu echipamente de protecție, trimise de către Guvernul Ungar Asociației Solidaris. Măștile și mănușile de protecție vor fi oferite voluntarilor și angajaților care lucrează în cadrul Filialei Județene a Crucii Roșii și a programului de asistență Solidaris. Programul pentru ajutorarea persoanelor aflate în situații dificile, din cauza epidemiei de coronavirus, este susținut de Consiliul Județean Mures".

 

POLIȚIȘTII DIN RÂCIU, ALĂTURI DE CEI AFLAȚI ÎN NEVOIE...

„Polițiștii Secției de Poliție Rurală nr. 3 Râciu au inițiat o activitate umanitară și au ținut să fie alături de cei 33 de copii din Casele de tip familial, din localitățile Șincai și Râciu, precum și de alte patru familii nevoiașe. Polițiștii au pus mână de la mână și le-au cumpărat pachete cu daruri tradiționale. Au fost împărțite alimente și dulciuri, care, la fel ca și vorbele bune și urările oamenilor în uniformă, au înseninat fețele acestora și au adus un zâmbet pe buze. În schimb, polițiștii au primit mulțumiri și cuvinte alese din adâncul sufletului", se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș.

 

„NICIO BREȘĂ ÎN PROTECȚIA CONTRA VIRUSULUI!"

Pe tot parcursul săptămânii trecute, reprezentanții Primăriei Ibănești au distribuit măști și mănuși personalului SMURD, medicilor și polițiștilor din comună care, prin natura profesiei lor, dedicată cetățenilor, intră în contact cu multe persoane. Pentru voluntari, au fost comandate, în plus, veste reflectorizante galbene, inscripționate, și ecusoane.

„Aici, în Ibănești, lucrăm, în continuare, în ritm susținut și organizat. Căutăm să luăm din timp măsurile potrivite pentru sănătatea locuitorilor comunei și să nu lăsăm nicio breșă în protecția contra virusului", informează Dan Vasile Dumitru, primarul comunei .

Lasă un comentariu