O SUBSTANȚĂ EXTRASĂ DIN SALCIE DISTRUGE CELULELE CANCEROASE

Distribuie pe:

Specialiștii britanici în biologie și oncologie de la Universitatea din Kent, citați de descopera.ro, susțin că au reușit să extragă din salcie o substanță chimică, numită miyabeacin, care distruge diverse celule canceroase, inclusiv pe cele rezistente la alte medicamente.

„Suntem deosebit de încântați de succesul substanței chimice împotriva neuroblastomului, un tip de cancer comun la copii, greu de tratat, cu o rată de supraviețuire sub 50%. După cancerul cerebral, neuroblastomul reprezintă cea mai frecventă tumoare solidă întâlnită la copiii cu vârste sub cinci ani.

Ținând cont că rezistența la tratament este o problemă semnificativă în cazurile de cancer, precum neuroblastomul, sunt necesare noi medicamente, cu moduri noi de acțiune, iar miyabeacin oferă o nouă oportunitate în acest sens.

Din punct de vedere structural, aceasta conține două grupe de salicină, care îi confer o potențială doză dublă de capacitate antiinflamatoare și anticoagulare, pe care le asociem cu aspirina. Cu toate acestea, rezultatele noastre care descriu activitatea miyabeacin împotriva unui număr de linii celulare canceroase, inclusiv linii celulare cu rezistență dobândită la medicamente, adaugă dovezi suplimentare privind farmacologia multifațetată a salciei.

Următorul pas în cercetarea noastră este creșterea producției de miyabeacin din sălcii de cultură și furnizarea mai multor materiale pentru teste medicale ulterioare.

Utilizarea salciei în scopuri medicale a fost consemnată de civilizațiile antice grecești, asiriene și egiptene, însă prima cercetare științifică privind folosirea salciei ca remediu împotriva febrei a fost realizată în 1763, iar în 1897 Bayer a produs corespondentul sintetic, aspirina (acid acetilsalicilic).

Punem descoperirea noastră pe seama faptului că deținem 1.500 de specii de sălcii și hibrizi, disponibile pentru cercetare, cu ajutorul tehnicilor de ultimă generație. Probabil, datorită succesului aspirinei, evaluarea medicală a altor salicinoide din salcie a fost neglijată în mare parte de știința modernă", explică oamenii de știință britanici.

Lasă un comentariu