PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS: DUPĂ 15 MAI PUTEM SĂ INTRĂM ÎNTR-O FAZĂ DE RELAXARE

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că după 15 mai se poate intra într-o fază de relaxare a măsurilor impuse de autorități, din cauza epidemiei de coronavirus, doar dacă numărul infecțiilor și al deceselor scade.

„Este timpul să ne gândim la ceea ce se numește un plan de relaxare atunci când condițiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgență, care se termină pe data de 15 mai. După data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toții măsurile impuse de autorități și lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare", a spus șeful statului într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, după ședința de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu membri ai Guvernului.

Președintele a subliniat că această relaxare a măsurilor va fi făcută treptat.

„Nu va exista o relaxare dintr-odată, fiindcă specialiștii ne spun că virusul nu va dispărea. Va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricții", a afirmat el, arătând că aceste măsuri de relaxare se stabilesc în baza dovezilor științifice și medicale.

„Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiștii, cu Comitetul Științific care funcționează pe lângă Ministerul Sănătății, efectiv implicați în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoștința publicului de către autoritățile care se ocupă concret de aceste acțiuni", a spus Iohannis.

În context, șeful statului a precizat că el, premierul și miniștrii Sănătății și de Interne vor face anunțuri privind măsurile ce vor fi luate. De asemenea, el a adăugat că pe partea economică, unde se lucrează la un plan de repornire a economiei, ministrul de resort va veni cu precizări.

„În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunțate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel", a dat asigurări Iohannis.

El a explicat că măsurile de relaxare impuse de autorități în contextul epidemiei de coronavirus vor fi graduale.

„La început vor fi posibile iarăși activități care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de evaluare a medicilor, a specialiștilor, dar și o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României. Este la fel de important să înțelegem acum, după ce, cât de cât, am parcurs o etapă importantă din această epidemie, că relaxare înseamnă că autoritățile se vor implica mai puțin în viața fiecăruia și atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privința chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui și de cei apropiați", a spus președintele Iohannis. 

Lasă un comentariu