CERCETĂTORII AVERTIZEAZĂ: PANDEMIA VA DUCE LA O „EXPLOZIE" A TULBURĂRILOR DE SĂNĂTATE MINTALĂ

Distribuie pe:

După toate probabilitățile, pandemia de coronavirus va avea „un impact profund și generalizat" asupra sănătății mintale, la nivel global, deoarece, la ora actuală, miliarde de oameni luptă pentru a face față autoizolării și anxietății provocate de aceasta, avertizează cercetătorii.

Într-o lucrare publicată în Lancet Psychiatry, un grup de 24 de specialiști trag un semnal de alarmă privind gravitatea acestui impact și a problemelor pe care le va genera.

„Avem de-a face cu o stare de nesiguranță fără precedent și cu schimbări majore ale modului în care ne vom continua viața, după această pandemie", a declarat autorul principal, Emily Holmes, de la Departamentul de psihologie al Universității Uppsala.

„Sondajele noastre arată că, deja, astfel de schimbări se produc și au influențe majore asupra sănătății mintale a oamenilor".

Autorii solicită monitorizarea în timp real a anxietății, depresiei, auto-vătămării și sinuciderii, în întreaga lume, precum și crearea de scheme de tratament care să poată fi accesate de la distanță.

„Toate acestea trebuie să fie realizate la o scară mult mai largă decât până acum, și trebuie să fie coordonate, țintite și cuprinzătoare", a spus Matthew Hotopf, de la King's College London's Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience.

Studiile privind impactul asupra sănătății mintale al unor epidemii anterioare, ca de pildă SARS (sindromul respirator acut sever, în anii 2002-2003) au demonstrat, clar, o creștere a cazurilor de sinucidere și a numărului de lucrători din domeniul sănătății care suferă de tulburări emoționale.

Însă impactul pandemiei de COVID-19 este fără precedent, cu miliarde de oameni forțați să stea izolați acasă, cu o perspectivă incertă asupra evoluției lucrurilor, chiar și după relaxarea măsurilor de distanțare socială.

Sondajele, efectuate în rândul a peste 3.000 de persoane din Marea Britanie, au evidențiat o gamă largă de probleme de sănătate mintală apărute în timpul pandemiei, inclusiv forme severe de anxietate, manifestări care - avertizează specialiștii - vor continua și în viitor, după relaxarea restricțiilor.

Cercetătorii solicită finanțări din partea guvernelor pentru a înființa grupuri de lucru specializate, alcătuite din persoane cu experiență de impact asupra sănătății mintale, pentru a asigura prioritizarea cercetării și tratamentului.

„Izolarea socială îndelungată, singurătatea, grija pentru propria sănătate, stresul, recesiunea economică - toate acestea reprezintă furtuna perfectă pentru sănătatea mintală și bunăstarea oamenilor", a declarat Rory O'Connor, profesor de psihologie a sănătății la Universitatea din Glasgow.

El a spus că, în lipsa unei intervenții imediate, riscăm o veritabilă „explozie" a tulburărilor de sănătate mintală, precum anxietatea, depresia, atacurile de panică etc., dar și o creștere a dependenței de alcool și droguri.

„Anvergura acestei probleme este prea gravă pentru a fi ignorată, atât în ce privește siguranța fiecărei vieți omenești, cât și în ceea ce privește impactul mai larg asupra societății, în ansamblu". (sursa - afp.com)

Lasă un comentariu