STAREA EMOȚIONALĂ A ROMÂNILOR DUPĂ O LUNĂ DE IZOLARE

Distribuie pe:

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat recent al cincilea val al studiilor percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID-19, prezenta cercetare fiind dedicată evaluării stării emoționale a românilor în prima lună de izolare la domiciliu și distanțare socială impusă de decretarea stării de urgență pe fondul pandemiei.

Studiul a urmărit în mod special efectele asupra populației vârstnice (de peste 65 de ani) și arată că în situația de autoizolare din ultima lună acest segment de populație este unul extrem de vulnerabil din punct de vedere emoțional.

Frica de infectare

“Este uimitor să vezi că 55% dintre vârstnici trăiesc cu frica de infectare pe care o asociază cu moartea sigură și, oricum, noi le amintim asta în fiecare zi. Închipuiți-vă că mai mult de jumătate dintre bătrânii noștri au simțit un sentiment de singurătate în aceste zile. 47% dintre aceștia trăiesc cu spaima că va fi o criză de alimente, iar un sfert dintre ei au simțit că sunt afectați de o serie de boli pe care nu le aveau înainte.

Drama este și mai mare când vedem cum au traversat bătrânii noștri cele 30 de zile de izolare, adică vedem că un sfert dintre ei sunt singuri și 45% doar cu partenerul de viață, deci tot o persoană cu nevoi speciale și atinsă de fragilitatea vârstei a treia. Aceasta înseamnă deja 70%, adică majoritatea covârșitoare a bătrânilor noștri sunt singuri, se descurcă cum pot și au traversat destul de greu această perioadă în care poliția raporta cu mândrie cum îi amendează pentru că nu și-au scris ora deplasării pe o declarație care nici măcar nu cuprinde o rubrică de genul acesta”, a declarat sociologul Vasile Dâncu, fondatorul IRES.

Dorul de cei dragi...

Mai mult de trei sferturi dintre participanții la studiul IRES au declarat că în prima lună de izolare au simțit dorința de a se vedea cu cineva drag. În această perioadă, românii experimentează, în proporții destul de ridicate, sentimente și stări de anxietate, generate de pierderea resurselor de trai, deciziile autorităților sau singurătate.

Peste o treime dintre români au resimțit frica de moarte, generată de posibila infectare cu noul coronavirus, dar și frica de o posibilă criză a alimentelor.

Nervozitate neobișnuită

O treime dintre respondenți au simțit în această perioadă dorința de a merge la restaurant și cam tot atâția au declarat că s-au confruntat cu stări de nervozitate neobișnuite. Doar 14% dintre participanții la studiu spun că s-au confruntat cu probleme de sănătate mai mari decât de obicei, în schimb 13% au avut certuri cu membrii familiei, iar 17% au avut sentimentul că au fost părăsiți de toată lumea.

Tinerii experimentează într-o proporție mai mare sentimentul că sunt părăsiți de toată lumea și se confruntă cu stări de nervozitate pe care nu le aveau în mod obișnuit.

Pe lângă lipsa celor dragi, tinerii resimt și nevoi legate de socializare, una dintre acestea fiind și dorința de a merge la restaurant, care se manifestă în rândul lor în proporții mai ridicate decât în cazul respondenților din alte categorii de vârstă.

Grija față de resursele de trai

Sondajul a mai scos la iveală faptul că persoanele între 36 și 50 de ani sunt îngrijorate în proporții mai ridicate de rămânerea fără resurse de trai și au experimentat, în această perioadă, în proporție mai ridicată, sentimente de supărare față de decizii ale autorităților, în același timp resimțind mai acut sentimentul de singurătate.

Cei între 51 și 65 de ani resimt mai acut sentimentul de singurătate, dar și diverse sentimente de frică, mai ales frica față de moarte provocată de infectarea cu SARS-CoV2 sau frica generată de o criză de alimente. De altfel, vârstnicii sunt cei care se confruntă în această perioadă și cu probleme de sănătate mai mari decât cele de dinainte de pandemia de Covid-19, experimentând, în proporții mai ridicate, și sentimente de singurătate.

Femeile, mai îngrijorate

Potrivit sondajului, femeile sunt mai îngrijorate cu privire la viitor, astfel că, spre deosebire de bărbați, lor le este teamă în proporții mai ridicate să nu rămână fără resurse de trai sau fără alimente și tot ele au temeri mai mari legate de moartea cauzată de infectarea cu noul coronavirus și s-au confruntat, mai mult decât bărbații, cu stări de nervozitate și certuri cu cei din familie.

În prima lună de izolare, 14% dintre români au fost singuri, 1 din 5 au petrecut această perioadă doar împreună cu partenerul de viață, iar 64% au stat în familie.

Singuri au stat în proporții mai crescute cei cu vârsta de peste 51 de ani și femeile. Dintre vârstnicii de peste 65 de ani, 24% au fost singuri în această perioadă...

*

Sondajul IRES a fost realizat în data de 17 aprilie 2020, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 830 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani.

Eroarea maximă tolerată este de ± 3,5%.

 

Lasă un comentariu