DR. DORIN FLOREA, PRIMARUL MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ: “PREFER UN DIALOG CU UN VÂRSTNIC ECHILIBRAT ȘI EDUCAT, DECÂT CU UN TÂNĂR INFATUAT ȘI IPOCRIT...”

Distribuie pe:

Reiterez ceea ce am mai afirmat în spațiul public: trăim momente de mare impact social și economic și constat că suntem mereu în bătaia puștii și a vântului! Consider că acum este cel mai bun moment pentru schimbare! Este perioada propice reformelor, în domenii de maximă importanță pentru bunul mers al României și viitorul nostru.

Acum, mai mult ca oricând, trebuie făcut, de urgență, un pact politic, o înțelegere, prin care politicienii să agreeze că o schimbare majoră în toate domeniile este necesară pentru țară, pentru rolul și viitorul acestei țări, nu numai în Europa, ci și în lume!

În primul rând trebuie făcută o reformă administrativă sănătoasă, radicală! E necesară, de asemenea, o reformă în educație, care să înlăture pentru totdeauna spoiala, falsul și plagiatul. Nu mai vorbesc de sănătate și multe alte sectoare ale vieții sociale, politice și economice, care trebuie schimbate de la rădăcini!

Orice persoană avizată, căreia chiar îi pasă de țara asta, poate constata cu ușurință care sunt vulnerabilitățile României, lacune de guvernare, care au ieșit la iveală în această perioadă dificilă pe care o parcurgem din cauza pandemiei.

În altă ordine de idei, dar în același context: mă deranjează când aud peste tot apelative nepotrivite cu privire la persoanele în vârstă. Referirile făcute la adresa “bătrânilor” le consider ca fiind, în primul rând, o dovadă a lipsei de educație. Îi dau dreptate președintelui Academiei Române, dl. Ioan-Aurel Pop, care a scris un articol pertinent în acest sens. Eu consider, în calitate de medic, că persoanele care trebuie să stea în case sunt acele persoane vulnerabile, care au afecțiuni cronice, probleme pulmonare, cardiace, diabet sau de altă natură. Pentru această categorie de persoane vulnerabile, care nu ține seama de vârstă, ci doar de sănătatea individului, o simplă viroză sau orice mică afecțiune poate crea un dezechilibru. Asta însă trebuie să o declare medicii, în primul rând!

Eu vă spun, din experiența pe care am avut-o ca medic, că unii sunt vârstnici de când s-au născut! Sunt “bătrâni” de când se știu, chiar dacă vârsta lor biologică este mult mai mică. Prefer un dialog sau un angajament cu un vârstnic echilibrat, educat, decât cu un tânăr needucat, infatuat și ipocrit.

Cei care stabilesc dacă o categorie este vulnerabilă sunt doar medicii. Iar noi, ceilalți, ar trebui să începem să ne obișnuim, încetul cu încetul, să purtăm mască atunci când ieșim la cumpărături sau când mergem la locul de muncă. Cei care conduc țara ar fi bine să renunțe la anumite restricții, astfel încât economia să repornească, ușor.

Nu văd de ce nu ar putea să se redeschidă anumite sectoare de activitate! Spun asta pentru că observ o anumită protecție magică de care beneficiază, de exemplu, angajații supermarketurilor, despre care nu am auzit că s-ar fi îmbolnăvit, deși intră zilnic în contact cu sute de persoane. În schimb, auzim zilnic cum se infectează personalul medical și angajați din alte domenii, fiind nevoiți să-și suspende activitățile.

 

Lasă un comentariu