DUPĂ 15 MAI, ROMÂNII, OBLIGAȚI SĂ POARTE MĂȘTI DE PROTECȚIE!

Distribuie pe:

Miercuri, 22 aprilie 2020, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, după data de 15 mai, când expiră starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze liberi în spațiile publice, fără ca actualele restricții de circulație să mai fie aplicate.

Totuși, populația va fi obligată să poarte, pe termen nelimitat, măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun.

Măștile cele mai eficiente

În legătură cu această obligație, prof. dr. Alexandru Rafila a explicat cum va trebui să procedăm.

“Ați auzit recomandarea din partea OMS, care are două elemente. Primul este legat de obligativitatea utilizării măștii pentru toate persoanele care au infecții respiratorii, indiferent dacă discutăm de spații închise sau deschise, iar cel de-al doilea este legat de utilizarea măștilor de către persoane aparent sănătoase și care se deplasează în spații închise sau în mijloace de transport în comun.

Sigur că o mască, dacă este folosită, reduce riscurile de îmbolnăvire. Cel mai bine este să folosim măștile de unică folosință cu trei pliuri (așa-numitele măști chirurgicale), care sunt filtrante și rețin acele microparticule care sunt vehiculul virusului.

Această mască se poartă câteva ore, până devine umedă. Depinde mult de sezon, de intensitatea activității fizice pe care o faci, ca să se umezească mai repede sau mai târziu. Masca trebuie schimbată cel puțin o dată pe zi. Va fi nevoie de cel puțin două măști pe zi, când persoana se deplasează cu mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, la Antena 3.

Măștile reutilizabile

Despre măștile reutilizabile, prof. dr. Rafila a afirmat că o astfel de mască ar trebui confecționată în așa fel încât să fie cât mai apropiată de conturul feței, să nu fie o improvizație, ci o mască adevărată.

Adică, masca trebuie să acopere integral gura și nasul. Măștile chirurgicale au o mică întăritură metalică ce se mulează în jurul nasului și le face mai etanșe, în timp ce măștile refolosibile nu prea au așa ceva.

Măștile refolosibile ar trebui să aibă două sau trei straturi, pentru că o mască, cu cât are mai multe straturi, cu atât este mai eficientă, iar materialul trebuie să fie suficient de dens, să se poată spăla și să îți permită să respiri cu ușurință.

Măștile nu trebuie purtate pe stradă

În opinia prof. dr. Rafila, pe stradă nu trebuie să purtăm măști, ci doar în spații închise, dacă mergem la magazine, la locul de muncă, unde interacționam și cu alte persoane.

Dacă lucrăm singuri în birou, nu este nevoie să purtăm mască și nici în autovehiculul propriu sau dacă mergem cu bicicleta. În schimb, trebuie să purtăm mască în mijloacele de transport în comun și în alte încăperi unde există mai multe persoane. Scopul utilizării măștii este acela de a reduce riscul de transmitere al unor boli cu transmitere respiratorie.

Spălatul cu apă și săpun, mai eficient decât mănușile

“Sincer, eu utilizez mănușile mai puțin. Prefer să mă spăl pe mâini mai des, decât să folosesc o pereche de mănuși pe care o țin un timp îndelungat și care ar putea vehicula diverse microorganisme.

Spălatul pe mâini, cu apă și săpun, este mult mai eficient decât folosirea mănușilor. Într-o unitate medicală, este cu totul altceva. Dacă mergem într-un mijloc de transport, nu este nevoie să purtăm mănuși. Este important să ne spălăm pe mâini după ce coborâm”, a mai spus Alexandru Rafila. 

Lasă un comentariu