NU EXISTĂ RISC DE INFECȚIE CU COVID-19 PRIN ALIMENTE ȘI NICI DE CONTAMINARE DIN AMBALAJE ALIMENTARE!

Distribuie pe:

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, ne asigură într-o postare pe Facebook că nu există risc real de infecție cu Covid-19 prin alimente și nici de contaminare din ambalaje alimentare.

“Din comunicările transmise de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA), rezultă că nu există niciun raport sau alte evidențe de transmitere a bolii Covid-19 prin consumul de alimente.

Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informații privind prezența în aliment a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor. Nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare. Deși studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe mai dure (oțel, plastic), nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate transmit infecția.

Operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate și verificate regulile de igienă, acestea având ca scop evitarea contaminării alimentelor cu agenți patogeni, inclusiv cu cei responsabili de Covid-19.

Totodată, pe perioada pandemiei de Covid-19, pe lângă măsurile de igienă curente, sunt puse la dispoziția consumatorilor dezinfectante sau șervețele de unică folosință, la intrarea și ieșirea din unitatea comercială, consumatorii sunt informați corespunzător privind regulile de igienă, sunt identificate punctele de atingere cu risc (coșuri de cumpărături, cântare, mânere etc) și ne asigurăm că ele sunt curățate și dezinfectate.

În cazul vitrinelor deschise cu produsele alimentare, vânzarea poate fi asistată sau cu autoservire directă de către consumator. În acest caz, sunt necesare vânzarea asistată (preparate din carne, brânză, preparate culinare gătite, brutărie și patiserie), spălarea frecventă a mâinilor lucrătorilor, utilizarea de mănuși, curățarea și igienizarea tejghelelor, vitrinelor, tacâmurilor și a tuturor suprafețelor cu care intră în contact produsul alimentar.

La standurile de autoservire (produse panificate și patiserie), produsele vrac expuse trebuie să fie plasate în vitrine din plexiglas, fiind puse la dispoziție pungi și clești, iar în cazul în care acestea se vând în standuri deschise cu autoservire trebuie să fie plasate spre vânzare în ambalaje din plastic, celofan sau hârtie”, scrie directorul general al ANPC.

Lasă un comentariu