IERI, 24 APRILIE, A ÎNCEPUT RAMADANUL

Distribuie pe:

Musulmanii din întreaga lume celebrează , începând de ieri, Ramadanul, Sawm (postul), cel de-al patrulea pilon al Islamului, una dintre obligaţiile rituale, luna în care profetul Muhammad a primit revelaţia Coranului.

Timp de 30 de zile, toţi musulmanii adulţi trebuie să postească din zori şi până la apusul soarelui, ceea ce presupune abstinenţă de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii conjugale în timpul orelor de post. Excepţie fac doar călătorii, bolnavii, femeile însărcinate sau care alăptează, copiii sub 14 ani. Sawm este un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol şi o dovadă de credinţă.

Ramadan, cea de-a noua lună din calendarul islamic, este considerată una de iertare, milă şi un mod de a evita pedeapsa omului. Ramadanul reprezintă în mod tradiţional un prilej atât pentru reunirea familiei, cât şi de meditaţie religioasă.

Fiecare seară este o mică sărbătoare, dar în cea de-a 26-a zi a Ramadanului se comemorează prima revelaţie a Profetului, marcată de un festin mai îmbelşugat sau, pentru cei pioşi, de o noapte petrecută citind pasaje din Coran în moschee. Câteva zile mai târziu, în funcţie de apariţia lunii pline, postul se încheie şi musulmanii sărbătoresc Idul Fitr, o zi a mulţumirii şi a fericirii. Anul acesta însă, datorită pandemiei, credincioșii se vor bucura de Ramadan stând în casă.

La începutul lunii postului Ramadan, ,,perioadă a rugăciunii şi meditaţiei",  preşedintele Klaus Iohannis transmitea urări de sănătate şi împlinire spirituală. ,,Ramadan oferă comunităţii musulmane oportunitatea de a reflecta la mesajul de pace al Coranului, la valorile solidarităţii sociale şi ale iubirii aproapelui. În acest an, credinţa şi speranţa izvorâte din litera Coranului trebuie să vă fie sprijin pentru a depăşi situaţia grea pe care o traversăm şi pentru a respecta măsurile instituite prin starea de urgenţă. Apreciez modul în care credincioşii cultului musulman din România participă la efortul nostru comun de a combate efectele epidemiei, spre binele lor, al apropiaţilor lor şi al tuturor semenilor noştri. Fie ca luna postului Ramadan să vă lumineze sufletele şi inimile cu iubire şi grijă pentru cei în nevoie. Ramadan Karim!", spunea preşedintele Iohannis.

Lasă un comentariu