UN DEMNITAR E DATOR SĂ FIE MULT MAI ATENT DECÂT UN CETĂȚEAN OBIȘNUIT, FUNCȚIA IMPLICĂ O RESPONSABILITATE

Distribuie pe:

UN DEMNITAR E DATOR SĂ FIE MULT MAI ATENT DECÂT UN CETĂȚEAN OBIȘNUIT, FUNCȚIA IMPLICĂ O RESPONSABILITATE

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, apreciază că discuția legată de fotografia în urma căreia cinci membri ai Executivului au fost amendați pentru nepurtarea măștii și fumat în spații închise reprezintă “o furtună într-un pahar cu apă”, dar subliniază totodată că un demnitar trebuie să fie mult mai atent la comportamentul său.

“Un demnitar în stat trebuie să accepte că această funcție implică o uriașă responsabilitate, pentru că prin comportamentul său el stabilește un exemplu de conduită publică. Să te ghidezi după ideea “fă ce spune popa, nu ce face popa” rămâne un mod ipocrit de a gândi relațiile sociale. Un cetățean obișnuit poate depăși viteza legală și, ca urmare, să plătească liniștit o amendă. Un demnitar nu are aceeași lejeritate în a încălca legea. Un demnitar e dator să fie mult mai atent decât un cetățean obișnuit, iar faptul că în societatea noastră acest mod de gândire nu e unul obișnuit constituie o problemă majoră care decredibilizează însuși statul și instituțiile sale. Nu putem aștepta ca cetățenii să creadă în stat dacă demnitarii săi nu se iau în serios - pe ei înșiși, dar și funcția pe care o ocupă”, a scris Cioloș pe Facebook.

El a menționat că achitarea amenzii din partea premierului Ludovic Orban nu reprezintă “un merit politic”. Pe de altă parte, a apreciat că PSD “e ultimul partid” care să invoce bun-simț în conduita publică.

“Rămân la părerea că discuția excesivă a fotografiei de la Guvern este o furtună într-un pahar cu apă, din care taberele PSD și PNL încearcă să obțină avantaje politice caraghioase. PSD e ultimul partid care să invoce bun-simț în conduita publică. Nu ne ajung câteva zile ca să enumerăm încălcările regulate ale bunului-simț civic din partea acestui partid. Și nici PNL nu excelează în acest caz. Domnului Orban îi transmit un mesaj simplu: Plata amenzii nu este un merit politic, nu te face om de stat și nici nu e normal să te lauzi că respecți legile, pentru că este datoria tuturor să facă acest lucru, fie că vorbim despre cetățenii obișnuiți, fie că vorbim despre demnitari”, a spus europarlamentarul.

Totodată, a arătat că așteaptă cu interes lista cu proiectele Guvernului și mecanismele administrative prin care se pregătește absorbția miliardelor de la Uniunea Europeană.

Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB) a aplicat, sâmbătă, amenzi în cuantum total de 18.000 lei pentru cinci membri ai Executivului, contravențiile constatate fiind nepurtarea măștii de protecție sanitară și fumat în spații în care acest lucru este interzis.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că după apariția fotografiei în care fuma și nu purta mască la Palatul Victoria a fost amendat la inițiativa lui.

“A fost un comisar care recunosc că (a venit) oarecum și la inițiativa mea, adică la inițiativa mea. Nu m-am autodenunțat. Odată ce a apărut această fotografie, pe care eu am recunoscut-o, ea în sine reprezintă o probă a faptului că am încălcat legea și că am comis două contravenții și am spus că mi se pare normal să plătesc amenda și am plătit amendă maximă. La amendă e o regulă, cu cât omul are o funcție mai înaltă, deoarece este responsabil, cu atât amenda trebuie să fie mai mare. A venit agentul, mi-a întocmit proces-verbal, am semnat procesul-verbal, după aceea m-am gândit cum să plătesc. Puteam să plătesc prin CEC, dar era sâmbătă, nu era nicio sucursală deschisă și atunci am avut varianta să plătesc prin ghiseul.ro și am plătit online, prin ghiseul.ro”, a spus Orban la Digi 24.

 

CIOLACU SPUNE CĂ EL SUSȚINE ÎNCHEIEREA DE CĂTRE PSD A UNEI ALIANȚE CU ALDE ȘI PRO ROMÂNIA

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că el, personal, susține încheierea unei alianțe cu partidele lui Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu, însă o decizie în acest sens trebuie luată de către partid. Întrebat într-un interviu acordat postului Antena 3 dacă ar fi de acord cu o alianță cu ALDE și Pro România, Ciolacu a răspuns afirmativ.

“Categoric. E important ca noi să nu ne îndepărtăm de agenda cetățeanului, pentru că lumea este înspăimântată de criza economică mai mult decât de pandemie”, a răspuns liderul PSD.

Totodată, el a subliniat că aceasta este poziția sa personală, iar o decizie cu privire la această alianță trebuie luată de către organismele interne ale partidului.

De asemenea, Ciolacu a subliniat că o eventuală preluare a guvernării de către PSD în alianță cu formațiunile lui Ponta și Tăriceanu trebuie să fie însoțită de un program clar de guvernare centrat pe măsurile de relansare a economiei după pandemie.

În altă ordine de idei, liderul PSD a menționat că a avut o discuție cu Victor Ponta în care i-a transmis că nu îi mai acceptă atacurile lansate de acesta la adresa PSD și a unor membri social-democrați.

“Am avut discuții cu domnul Tăriceanu și cu domnul Ponta. Este adevărat, mai plăcută cu domnul Tăriceanu. Sunt niște excese din partea domnului Ponta, i-am spus că nu este normal, având în vedere și trecutul comun, să fie făcute anumite afirmații, atacuri împotriva membrilor sau PSD, partid care l-a făcut premier și i-a oferit posibilitatea de a candida la prezidențiale. Să ne facem că uitam trecutul din PSD? Eu nu o să mai accept atacuri. Am încheiat, totuși, conversația într-o notă optimistă”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Liderul PSD și președinte al Camerei Deputaților a mai vorbit în emisiunea de la Antena 3 și despre relațiile sale actuale cu șeful statului, Klaus Iohannis, șeful Guvernului, Ludovic Orban, precum și cu fostul lider PSD, Viorica Dăncilă.

Ciolacu a arătat că nu are “niciun fel de relație cu președintele Klaus Iohannis”, însă a adăugat că vede normală o colaborare instituțională cu acesta și îi va răspunde la telefon când îl va căuta cu astfel de probleme. Liderul social-democrat a menționat că și relația sa cu Ludovic Orban “este normală, dar lipsește cu desăvârșire”.

El a mai specificat că are o relație “rece” cu Viorica Dăncilă, “fără niciun fel de comunicare în acest moment”, în condițiile în care aceasta i-a cerut demisia cu privire la adoptarea tacită în Cameră a legii referitoare la autonomia ținutului secuiesc, ceea ce, în opinia lui Ciolacu, a reprezentat un “atac necolegial” și care “parcă a făcut parte dintr-un joc extern de partid”.

Ciolacu a mai subliniat că Dăncilă a greșit atunci când a luat decizii cu oameni din afara PSD.

“Eu am promis colegilor că nu o să iau nicio decizie cu oameni din afara partidului. Asta a fost o mare greșeală a doamnei Dăncilă, de multe ori a luat decizii care au afectat partidul sau linia partidului, cu oameni din afara partidului. Acest lucru este nepermis. Deciziile trebuie luate în interiorul partidului”, a mai afirmat liderul PSD.

 

TOMAC, DESPRE PROIECTUL USL-2: PONTA, CA SĂ-ȘI SUBORDONEZE PSD, A ANUNȚAT CĂ VA FI CANDIDATUL ACESTEI ALIANȚE LA PREZIDENȚIALE

Președintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că, prin lansarea proiectului politic USL-2, Victor Ponta, liderul Pro România, intenționează “să-și subordoneze prin corespondență PSD” și a anunțat că va fi candidatul acestei posibile alianțe la următoarele alegeri prezidențiale.

“În aceste zile se anunță lansarea unui «mare» proiect politic numit USL-2, format din PSD, Pro Ponta și Tăriceanu. În acest măreț proiect, ediția a II-a, Ponta va fi pe post de Gabi Oprea, iar Tăriceanu - ramura manechină liberală. Vicleanul Ponta, ca să-și subordoneze prin corespondență PSD, a și anunțat că el va fi candidatul acestei «mari» alianțe la următoarele prezidențiale”, a scris marți Tomac, pe pagina de Facebook.

Tomac a adăugat că PSD “pare atât de prăbușit în interiorul lui, încât nu mai are curaj nici să gândească după era Dăncilă”.

“Au uitat rapid cum a prăbușit Victor Viorel alianța USL1. Au uitat rapid că Ponta vrea să distrugă PSD. Au uitat rapid că Ponta are o singură agendă, să rămână doar el. Pe Tudose l-a convins să plece, pe fondatorii partidului lui, deputații D. Constantin și S. Câmpeanu, i-a determinat să plece la PNL și lista cu performanțe e lungă, lungă”, a afirmat Tomac.

Lasă un comentariu