ȘI ELEVII SE INFORMEAZĂ: “A ȘTI PENTRU A PREVENI” ... COVID-19

Distribuie pe:

“Noul” coronavirus este o nouă tulpină de coronavirus, care nu a fost identificată anterior la om, înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019. Virusul provoacă o infecție numită COVID-19, care poate fi asimptomatică, ușoară, moderată sau severă.

Un studiu efectuat în China întărește concluzia cercetărilor anterioare că fiecare organism răspunde diferit la atacul noului coronavirus, însă vine și cu o descoperire nouă, care bulversează comunitatea oamenilor de știință: o parte a celor infectați nu dezvoltă deloc imunitate.

Cum se răspândește virusul?

Noul Coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreții nazale. Este importantă exersarea unei igiene respiratorii bune. De exemplu, când strănutați sau tușiți, apropiați gura de partea inferioară a cotului sau folosiți șervetele, ce trebuie apoi aruncate imediat la coșul de gunoi.

Cum mă pot proteja?

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute. Mențineți distanța de cel puțin 2 metri față de alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile neiginizate. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool! Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic și cloroform.

UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE - limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă.

Care sunt simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare, cu debut treptat. Unele personae se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt rău.

Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din 6 persoane care suferă de COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă. Aproximativ 2 % dintre persoanele suferinde de această boală au murit.

Există un vaccin, medicament sau tratament pentru COVID-19?

Nu încă. Până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze COVID-19. Cei afectați ar trebui să aibă grijă pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se recuperează datorită îngrijirii primite din faza incipentă.

Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor și a medicamentelor pentru prevenirea și tratarea COVID-19.

Izolarea la domiciliu

Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă; persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă; persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele confirmate cu coronavirus (COVID-19); membrii de familie ai unei persoane care se încadreaza în una dintre situațiile de mai sus.

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o periodă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică sau confirmată. În acest timp vor fi monitorizate.

Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.

Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolarii. Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită Direcției de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

Animalele de companie nu transmit coronavirus

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. Se recomandă însă spălarea mâinilor cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

 

Lasă un comentariu