INFORMARE DE PRESĂ

Distribuie pe:

Urmare a informațiilor apărute pe Grupul de Comunicare Strategică, referitor la cazul bărbatului de 68 de ani din jud. Mureș, confirmat pozitiv COVID-19 în data de 9.04.2020 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, Secția Clinică Gastroenterologie, decedat în data de 25.04.2020, raportat ca fiind din focar de infecții nozocomiale din Secția Gastroenterologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș face următoarele precizări:

Pacientul s-a internat în data de 1.04.2020 prin UPU SMURD în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie. În data de 7.04.2020 au apărut primele simptome specifice infecției cu coronavirus, debutând cu febra 39 grade C. În data de 8.04.2020 i s-au recoltat probe, iar în data de 9.04.2020 a fost confirmat pozitiv COVID-19, în aceeași zi fiind transferat la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean Mureș.

A fost efectuată anchetă epidemiologică în cadrul Secției Gastroenterologie și cazul a fost evaluat ca fiind infecție asociată asistenței medicale (infecție nozocomială) - COVID-19, deoarece a debutat la peste 48 de ore de la internare.

Fiind confirmate pozitiv COVID-19 mai multe persoane în același interval de timp, atât pacienți (4 cazuri), cât și personal medico-sanitar și auxiliar (7 cazuri) din cadrul Secției Clinice Gastroenterologie, cazurile au fost raportate la Direcția de Sănătate Publică Mureș, la vremea respectivă, ca și cluster COVID-19.

În uma anchetei epidemiologice, efectuate la fiecare caz în parte, precum și a anchetei în cazul cluster-ului, s-au dispus măsurile necesare prevenirii transmiterii coronavirus, respectiv sistarea internărilor, autoizolarea la domiciliu a personalului contact timp de 14 zile și închiderea secției pentru dezinfecții terminale, în repetate rânduri, în toate încăperile secției.

Toate cazurile confirmate pozitiv, atât din rândul pacienților, cât și al personalului medico-sanitar și auxiliar au fost raportate către Direcția de Sănătate Publică Mureș, precum și în comunicarea către public.

La ora actuală, urmare a măsurilor dispuse, cluster-ul este închis, nu au mai apărut cazuri noi, personalul medico-sanitar și auxiliar din autoizolare de 14 zile și-a reluat activitatea, iar Secția Clinică Gastroenterologie este funcțională.

 

Lasă un comentariu