A ÎNCEPUT PROCESUL DE COLECTARE A PLASMEI PENTRU TRATAREA PACIENȚILOR INFECTAȚI CU NOUL CORONAVIRUS

Distribuie pe:

Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a demarat ieri dimineață, când au avut loc primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București, informează Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, plasma va fi testată și, după calificarea biologică, va fi pusă la dispoziție spitalelor.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care îndeplinesc următoarele criterii: se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de ATI, prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare, în ciuda tratamentului administrat, sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice.

MS a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția și utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

În prezent, sunt trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății, în București, Timișoara și Iași.

 Potrivit MS, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină în vederea donării de plasmă.

 

Lasă un comentariu