PANDEMIE COVID-19: GHID DE PROTECȚIE PENTRU BOLNAVII CRONICI

Distribuie pe:

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România și Societatea Română de Epidemiologie au lansat un ghid cu explicații și recomandări destinate protejării pacienților cu boli cronice, astfel încât aceștia să fie feriți de epidemia de coronavirus nou.

Ghidul, intitulat „Recomandări de protecție pentru pacienții cronici în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV 2", a fost realizat de prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.

„Pacienții cronici au nevoie de cea mai mare protecție în această perioadă și de informații din surse avizate și sigure pentru a ști exact ce pot face și ce nu. Specialiștii și asociațiile de pacienți trebuie să conlucreze pentru a oferi cele mai bune informații și suport pentru pacienți.

Informațiile prezentate în ghid sunt extrem de utile. Aș vrea să subliniez că toți cei care au nevoie de ajutor în privința tratamentului în această perioadă ne pot  scrie și vom căuta soluții pentru ei", a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

   

CÂTEVA DINTRE RECOMANDĂRILE CUPRINSE ÎN GHID

Cele mai importante recomandări se referă la evitarea oricărui contact cu persoane posibil infectate, prin păstrarea unei distanțe de 2 metri față de oricine, chiar dacă persoana este cunoscută sau face parte din familie.

Dacă anumite întâlniri sunt inevitabile, pe lângă distanța care trebuie păstrată, acestea trebuie să fie scurte și să nu dureze mai mult de 15 minute.

„Nu voi da mâna și nu voi îmbrățișa sau săruta pe nimeni! Obiectele utilizate în mod obișnuit (pahare, tacâmuri etc.) sau obiectele personale (periuța de dinți, prosop, batiste etc.) nu vor fi folosite în comun, nici chiar în cadrul familiei.

Spălarea pe mâini cu apă caldă și săpun trebuie realizată corect, ori de câte ori este nevoie și mai ales dacă mâinile sunt murdare sau am atins ceva murdar. Spălarea mâinilor este absolut necesară, după care decontaminarea poate fi realizată cu o soluție hidroalcoolică.

Încerc să evit atingerea feței involuntar, când am tușit sau strănutat și m-am protejat cu mâinile fără să utilizez un șervețel de unică folosință, după scoaterea ambalajelor de la alimente, înainte și după pregătirea alimentelor, precum și înainte și după masă. Mă spăl cu apă caldă și săpun înainte și după îngrijirea unei persoane bolnave, după ce am făcut curățenie sau am utilizat grupul sanitar, după manipularea deșeurilor (măști, șervețele de unică folosință, gunoi menajer) și obligatoriu ori de câte ori mă întorc acasă", recomandă specialiștii.

Lasă un comentariu