SENATUL A RESPINS PROIECTUL PRIVIND AUTONOMIA ȚINUTULUI SECUIESC

Distribuie pe:

Senatul, întrunit ieri într-o ședință de urgență, a respins cu majoritate de voturi proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptată anterior, tacit, de Camera Deputaților. Înaintea ședinței de plen, Comisia de administrație a Senatului (for decizional) a adoptat un raport de respingere, în cadrul unei ședințe desfășurate online.

La reuniunea în plen, toți senatorii UDMR au votat pentru inițiativa privind autonomia, în vreme ce reprezentanții tuturor celorlalte partide au votat împotrivă.

S-au înregistrat 126 de voturi împotriva inițiativei (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE, pro România) și 9 voturi “pentru” (UDMR).

Reamintim că propunerea legislativă, inițiată de doi parlamentari UDMR, are ca obiect de reglementare ca județele Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român. În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ținutul Secuiesc, pentru care este prevăzută și o organizare administrativă proprie, cu autorități publice și instituții proprii la toate nivelurile, conferirea unor competențe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială etc.

Inițiativa privind autonomia Ținutului Secuiesc a constituit singurul punct pe ordinea de zi a ședinței de ieri.

Lasă un comentariu