CHEAGURILE DE SÂNGE, EFECT AL COVID-19, LETALE PENTRU PACIENȚII TINERI

Distribuie pe:

Pe măsură ce pandemia de Covid-19 avansează, medici din întreaga lume, citați de descopera.ro, susțin că au observat tot mai multe efecte pe care infecția le produce, unul dintre acestea fiind formarea unor cheaguri de sânge extrem de periculoase, potențial letale, la unii dintre pacienți, motiv pentru care bolnavilor li se prescriu tratamente anticoagulante.

“Având în vedere că infecția cu noul coronavirus este o boală respiratorie, mai mulți medici din New York se așteptau ca efectele cele mai grave să fie la nivelul plămânilor, însă virusul s-a dovedit a fi pe cât de viclean, pe atât de periculos, inclusiv prin formarea în sânge a unor cheaguri care determină apariția unor serioase probleme de sănătate, precum atacuri de cord și atacuri vasculare cerebrale ce pot duce la deces, chiar și la pacienții tineri.

Unii pacienții dezvoltă aceste cheaguri la nivelul membrelor inferioare, chiar dacă urmaseră tratamente de subțiere a sângelui. Alții au dificultăți ale dializei dacă se infectează cu Covid-19, întrucât cheagurile de sânge blochează cateterele aparatelor. În plus, la autopsiile efectuate la pacienții decedați din pricina acestei boli infecțioase au fost depistate cheaguri de sânge și la nivelul plămânilor.

Aceste riscuri au fost depistate, de asemenea, și la pacienții relativ tineri, cu vârste între 30 și 40 de ani, care pot suferi accidente vasculare cerebrale (AVC) dacă sunt infectați cu noul coronavirus. Se știa deja că, adesea, AVC sunt determinate de cheaguri de sânge care circulă liber prin vase până ajung la creier.

Această legătură dintre Covid-19 și cheagurile de sânge i-a determinat pe mulți medici din lume să îi supună pe bolnavi și tratamentelor anticoagulante, pentru a preveni formarea lor. Nu este neobișnuit ca la pacienții aflați la terapie intensivă să apară aceste cheaguri de sânge, însă nivelul de coagulare la cei cu Covid-19 pare să iasă din normal.

Un studiu recent, efectuat în Olanda, a descoperit că din 84 de pacienți cu Covid-19, aflați la terapie intensivă, 19 (adică, mai mult de 30%) aveau acest tip de coagulare, ceea ce este absolut alarmant.

Încă nu este clar de ce la pacienții cu Covid-19 apar aceste cheaguri, dar ele ar putea fi rezultatul unui sistem imunitar hiperactiv, ceea ce duce la un dezechilibru al factorilor de coagulare.

Totodată, am remarcat că foarte mulți pacienți de la terapie intensivă au și alți factori de risc în formarea cheagurilor, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea”, explică medicii din linia întâi, aflați în luptă directă cu coronavirusul.

Lasă un comentariu