ACTUALITATEA JUDEȚEANĂ

Distribuie pe:

“MULȚUMIRI, MARIA, ÎN NUMELE MUREȘENILOR!”

... Este mesajul (însoțit de un buchet de flori) adresat de către Mara Togănel, prefectul județului, în cadrul întâlnirii cu Maria Casoni, asistenta UPU SMURD Târgu-Mureș, care a fost în misiunea anti-Covid-19 din Italia.

“Am văzut în Maria forma cea mai sinceră a spiritului de sacrificiu și a pasiunii pentru a-i ajuta pe ceilalți. Oameni ca ea, alături de colegii ei care sunt în linia întâi în județul nostru, îmi dau speranța că va fi bine, că vom trece peste această perioadă grea și vom putea să ne reluăm viețile. Maria, în numele mureșenilor, îți mulțumesc”, a spus prefectul județului.

 

UN SEGMENT DE 9,2 KILOMETRI AL AUTOSTRĂZII TRANSILVANIA A FOST DEBLOCAT!

Anunțul a fost făcut de senatorul PNL Cristian Chirteș: “Este vorba de drumul de legătură (4,7 km) și de lotul Târgu Mureș-Ungheni (4,5 km).

Rezultatul procedurii de atribuire a fost contestat la Tribunalul București, iar în iunie anul trecut, instanța a decis obligarea Autorității Contractante la reevaluarea ofertelor. După această decizie, în 3 martie, au fost communicate rezultatele procedurii de atribuire și nu au fost formulate alte contestații. Prin urmare, în prezent, Direcția Achiziții întreprinde demersurile de pregătire a contractului de lucrări, în vederea semnării, fiind în curs de emitere și prelungirea autorizației de construire. În luna iunie, se va emite ordinul de începere a lucrărilor, iar perioada de execuție va fi de 18 luni” detaliază parlamentarul mureșean, estimând că acest sector al Autostrăzii A3 va fi dat în folosință în decembrie 2021.

 

CULTURI AFECTATE DE SECETĂ

Lipsa apei în sol afectează culturile de grâu, orz și orzoaică, atrag atenția specialiștii: “La porumb, avem în jur de 60 de mii de hectare deja semănate, la sfecla de zahăr - 4.234 de hectare, dar, din cauza înghețului, 1.000 de hectare sunt calamitate. De asemenea, avem 1.926 de hectare de grâu de primăvară semănat, 5.110 ha cu cartofi, floarea-soarelui - 7.870 de hectare. Seceta aceasta pedologică începe să ne afecteze, toate culturile semănate în toamnă suferă destul de mult, e vorba de orz, orzoaică și grâu, care se pare că are un pic de rezistență. O altă problemă este la rapiță, la care, din cauza secetei, tija de inflorescență întârzie să apară”, a declarat, pentru Radio Târgu-Mureș, directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu.

 

STRADĂ MODERNIZATĂ LA SIGHIȘOARA

Printr-o investiție de aproximativ 2 milioane de lei, strada Viilor (tronson1) din Sighișoara va fi modernizată, potrivit contractului recent încheiat.

Se are în vedere asigurarea condițiilor optime de transport auto și pietonal, în siguranță și confort, și refacerea din punct de vedere arhitectural a străzii.

Pe lângă amenajarea părții carosabile și a trotuarelor pietonale, proiectul prevede și amenajarea spațiilor verzi, informează reprezentanții municipalității.

 

UMFST A PREDAT SPRE ADMINISTRARE SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ UNITATEA DE SUPORT MEDICAL COVID-19

Reamintim că, în contextul actualei pandemii, la inițiativa Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “G. E. Palade” din Târgu-Mureș, Instituția Prefectului - Județul Mureș, Consiliul Județean Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș, alături de celelalte autorități locale au decis transformarea Sălii polivalente din cadrul campusului UMFST într-o Unitate de Suport Medical COVID-19, de tip modular, pentru bolnavii confirmați, cu simptomatologie moderată, în administrația Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș.

Marți, 28 aprilie, în prezența conducerii tuturor instituțiilor implicate, Universitatea a predat acest obiectiv spre administrare SCJU, Unitatea de Suport Medical COVID-19, urmând să devină operațională în cel mai scurt timp.

“Facilitățile pe care le are universitatea și poziționarea strategică a acesteia au permis adaptarea Sălii polivalente, care are o suprafață total construită de 2.369 mp, într-un spațiu de îngrijire medicală în care 1.901,5 mp, sunt destinați doar pentru spațiile medicale propriu-zise, iar restul pentru spațiile de suport, asigurând condiții optime de îngrijire în 80 de paturi. În condiții de necesitate crescută, spațiul poate prelua, prin readaptarea dotărilor, și alte categorii de pacienți”, apreciază inițiatorii.

 

MUNCA E ÎN TOI, ȘI LA REGHIN!

În municipiu, continuă lucrările de reabilitare a conductelor și branșamentelor de apă, a căminelor de vană și a hidranților etc., lucrări realizate de către Compania Aquaserv. Pe unele străzi (Verii, Cetății, Toamnei, Rândunelelor, Brândușei, Apelor, Sării - parțial - și Rozmarinelor) lucrările au fost deja finalizate, iar pe altele (Stadionului, Sării - de la Tribunal la intersecția cu Gării -, Lungă, Lăpușnei și strada Scurtă) sunt în curs de execuție, realizându-se inclusiv extinderi. Pe parcursul acestui an, mai sunt programate străzile Târnavei, Siretului, Crișului, Ion Creangă, Pandurilor, Mihai Eminescu și Mierlei, informează primarul municipiului, Maria Precup, precizând că valoarea acestor investiții se ridică la suma de 13,5 miliarde lei vechi.

 

LUDUȘENII, SOLIDARI ÎN LUPTA CU PANDEMIA...

Sub sloganul “Împreună facem diferența”, Asociația pentru Urgențe Medicale Luduș (AUML) întreprinde o amplă acțiune de strângere de fonduri, atât de la agenți economici cât și de la cetățeni, orientându-și eforturile pentru ajutorarea Spitalului Orășenesc “Dr. Valer Russu”, în lupta cu pandemia de COVID-19.

Eforturilor de strângere de fonduri li s-a adăugat și cel al identificării surselor pentru achiziționarea de echipamente de protecție pentru medici, asistente și personal auxiliar, efort extrem de dificil, piața fiind “detonată”, pur și simplu, de cererea masivă și oferta redusă, pe fondul problemelor tot mai mari legate de aprovizionare, spun reprezentanții AUML.

În cursul săptămânii, a fost semnat cel de-al doilea contract de sponsorizare între Asociație și Spitalul Orășenesc “Dr. Valer Russu”, iar eforturile ludușenilor s-au materializat în peste 160 de măști de protecție, 177 combinezoane de protecție, 12.700 perechi de mănuși, cărora li s-au adăugat consumabile pentru aparatul de respirație artificială, filtre antibacteriene și antivirale și racorduri, precum și un tensiometru.

Reprezentanții AUML le mulțumesc tuturor celor care i-au ajutat...să facă diferența: “Toate aceste produse însumează aproape 40.000 de lei, recunoștința noastră îndreptându-se din nou către toți ludușenii și companiile care au pus umărul: Samarcu SRL (Fabio Padovan), East Agro Input, Bigmat, MAOK Invest, Loft SRL, Copytech, Borotrans, Riconta, Romeo și Julieta.

De asemenea, o serie de persoane fizice au dorit să doneze, iar alți parteneri au întins o mână de ajutor activității noastre.

Apreciem din suflet ajutorul oferit de ceilalți oameni implicați în viața Asociației (în ordine alfabetică): Iulian Haba, Ane Hambețiu, Alex Huzău, Claudiu Man, Mihail Man, Camelia Marian, Carmen Mîrza, Dragoș Mureșan, Claudiu Cristian Nagy, Alina Nemeș, Cristi Nicoară, Emanuel Vasile Nistor, Cristina Rotar, Adela Szanto, Florin Varo. Mulțumim pentru buna colaborare Primăriei și Consiliului local Luduș, precum și managementului Spitalului Orășenesc «Dr. Valer Russu»“.

Vicepreședintele AUML, Vasile Emanuel Nistor, și președintele, dr. Cristian Nicoară (foto), au recepționat produsele.

 

MENIURI CALDE PENTRU CEI CARE LUCREAZĂ ... LA FOC CONTINUU

Începând din această săptămână, mai multe meniuri calde vor junge, în fiecare zi, la Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice din Târgu-Mureș. Personalul medical de aici, medici și asistente, lucrează non-stop, testând persoane suspecte de contaminare cu noul coronavirus.

“Mulțumim, pe această cale, Business Mureș 2020, precum și tuturor celor care sprijină aceste acțiuni umanitare!”, transmite consilierul primarului, Claudiu Maior.

 

ÎN PLINĂ PANDEMIE... NATURA ÎȘI VEDE DE LEGILE EI!

Una dintre cele mai frumoase clipe din activitatea Centrului de Reabilitare a Animalelor Sălbatice Rănite: eliberarea păsărilor. Lebăda din imagine, bucuroasă de apele limpezi ale unui lac din județul Mureș, a ajuns înapoi în natură, informează reprezentanții Grupului Milvus Târgu-Mureș!

 

Lasă un comentariu