PENSII DE URMAȘ PENTRU SOȚUL SUPRAVIEȚUITOR ȘI COPIII CADRELOR MEDICALE

Distribuie pe:

Joi, 23 aprilie 2020, cu 312 voturi pentru și 4 abțineri, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat proiectul de lege care prevede acordarea pensiei de urmaș rudelor cadrelor medicale decedate din cauza Covid-19, cuantumul pensiei urmând să reprezinte 75% din salariul pe care cadrul medical îl avea în momentul decesului.

“La decesul unei persoane dintre cele prevăzute, Ministerul Sănătății sau, după caz, ministerele cu rețea sanitară proprie, acordă familiei acesteia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum egal cu de două ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiază de dreptul la pensie de urmaș până la împlinirea vârstei de 18 ani sau dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, pensie de urmaș egală cu 75% din salariul de bază avut de personalul medical prevăzut la data decesului.

Urmași ai personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva Covid-19 sunt considerați copiii acestuia și soțul supraviețuitor.

Personalul medical prevăzut în proiect care execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții de pericol deosebit beneficiază pe perioada stării de urgență, precum și pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgență, de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază sau solda de funcție.

În semn de recunoaștere a meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19 se instituie data de 11 martie ca Ziua Personalului Medical”, se arată în proiectul adoptat.

De asemenea, se precizează că prin personal medical care participă la acțiuni medicale împotriva Covid-19 se înțelege personalul de specialitate medico-sanitar și personalul auxiliar sanitar din unități sanitare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, precum și din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecțiilor cu coronavirus.

Din această categorie mai fac parte cadrele militare (paramedici și personal medical) din structurile aflate în coordonarea operațională a Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv, precum și din spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți.

*

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat prin decret de către președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

 

 

Lasă un comentariu