DISPOZITIV FLEXIBIL PENTRU TRANSPLANTAREA CELULELOR ÎN PANCREAS

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Tehnologiei din Massachusetts (MIT), citați de descopera.ro, susțin că au dezvoltat un dispozitiv flexibil pentru transplantarea celulelor în pancreasul persoanelor cu diabet, care poate elimina riscul privind respingerea acestora de către organism.

“Se știe că transplantarea celulelor care produc insulină pentru a ține sub control nivelul de zahăr din sânge reprezintă o alternativă promițătoare, dar care prezintă și un risc major, și anume respingerea acestor celule de către organism. În mod obișnuit, în această situație, pentru a reduce riscul de respingere a masei de celule transplantate, medicii administrează medicamente imunosupresoare.

Însă, în studiul nostru, ne-am propus o nouă abordare, respectiv un dispozitiv flexibil în care celulele să fie protejate de răspunsul negativ al sistemului imunitar, dar care să permită transportul oxigenului și nutrienților către celule. Această idee ar putea fi adoptată și pentru alte tipuri de celule ale căror secreții sunt importante pentru funcționarea optimă a organismului.

În cercetarea noastră, ne-am imaginat o fabrică de medicamente vii pe care să o putem implanta în pacienți, care ar putea secreta insulină în funcție de ceea ce au nevoie aceștia. Sperăm că o astfel de tehnologie ar putea fi folosită pentru a trata mai multe boli diferite, nu numai diabetul.

Pentru a proteja celulele transplantate, le-am plasat într-un dispozitiv din elastomer pe bază de silicon și o membrană poroasă, ce are aproape aceeași rigiditate ca și țesuturile, dar este suficient de subțire încât o putem aplica pe organe.

Suprafața dispozitivului este acoperită cu o moleculă mică, numită THPT, care împiedică apariția fibrozei, un răspuns al corpului în fața atacului de către obiecte străine.

Sperăm și credem că această descoperire va duce la noi implanturi super-biocompatibile pentru a trata diabetul și multe alte boli în anii următori”, afirmă oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu