SCRISOARE DESCHISĂ

Distribuie pe:

În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacționez, în contextul în care am fost ținta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate și tendențioase a documentului intitulat “Programul Vacanța Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”. Pentru că situația continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări.

Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenție de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai surprinzătoare apariția sa în spațiul public la acest moment, când, dată fiind evoluția epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată și malițioasă a măsurilor propuse în acest draft. De exemplu, mesajul din presă legat de “carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeași vârstă: “indiferent cum se cheamă conceptul “casă” - propria locuință, locuința de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde - instituționalizați prin rechiziționare de hoteluri etc.”

De aici reiese clar că intenția era de protecție a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecție socială, nicidecum ideile tendențioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material.

Modul în care a fost discutat acest document în spațiul public este un exemplu clar de fake news, măsurile fiind prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condițiile în care, din textul materialului se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară.

Consider că prezentarea distorsionată în presă a acestor informații a fost făcută cu scopul evident de a induce panică în segmentul de populație cel mai expus, cu posibile consecințe nefaste în ceea ce privește aderența populației la măsurile întreprinse până acum. În contextul actual, propagarea unor informații false cu scopul vădit al dezinformării populației este extrem de periculoasă.

Așa cum am menționat în mai multe rânduri, măsurile luate până acum au fost cele mai potrivite pentru țara noastră, iar încercarea de a induce informații false poate pune în pericol rezultatul eforturilor depuse până în acest moment.

Având în vedere perioada dificilă prin care trecem - pandemia SARS-CoV-2 - reiterez importanța ca, în aceste momente, eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienților și prevenirii îmbolnăvirilor. Sunt aici pentru dumneavoastră, așa cum am fost și până acum.

Vă asigur de întreaga mea considerație,

PROF. DR. ADRIAN STREINU-CERCEL

23.04.2020

 

N.n. - Din seria “Citate celebre”

* “Persoanele în vârstă ar putea fi ținute în izolare până la sfârșitul anului pentru a le proteja împotriva coronavirus”, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von Leyen, în comentariile publicate duminică, 12 aprilie. “În lipsa unui vaccin, trebuie să limităm cât mai mult contactul cu vârstnicii”, a declarat ea, pentru cotidianul german “Bild”

https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/von-der -leyen-social-isolation-for-elderly-may-last-longer/

* Nelu Tătaru (ministrul Sănătății) a anunțat, joi (16 aprilie -n.n.), că autoritățile se gândesc la carantinarea persoanelor vârstnice dacă nu se respectă regulile și dacă starea de urgență “persistă mai mult decât ne așteptam”, într-un interviu pentru Realitatea PLUS.

“Ne-am gândit efectiv și la niște metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul, în care să vină cineva și să aibă grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție”, a precizat Nelu Tătaru.

Întrebat cum vor reuși autoritățile să le asigure o cazare în condițiile în care există un număr mic de spații, Nelu Tătaru a spus că “sunt într-adevăr puține spații, dar când este stare de urgență și cazurile continuă și ei trebuie protejați și nu-și mai găsesc liniștea în niciun caz la ei, atunci spațiile le vom găsi, în hoteluri, rechiziționate sau nu, contra cost sau nu”. https://www.realitatea.net/stiri/actual/ministrul-sanatatii-anunt-despre-carantinarea-persoanelor-de-peste-65-de-ani

Succes, domnule doctor!

Câinii latră, caravana trece...

Prof. dr. Alexandru Streinu Cercel: “Sunt o persoană căreia îi place ce face și caută cu fervoare să dezvolte lucruri. Mă nemulțumește total principiul cu «capra vecinului» și nu-mi place să privesc în curtea acestuia! Din timpul facultății am dorit să aduc ceva în plus în medicină și să încerc să descifrez un diagnostic acolo unde lucrurile nu sunt evidente. N-am făcut nimic deosebit în acest scop în afară de faptul că mi-am văzut de treabă indiferent de ora din zi sau din noapte. Restul a venit de la sine. De asemenea, am dorit să dovedesc că se poate face performanță în sectorul sanitar la noi în țară și că se pot crea condiții de lucru decente pentru medici și se pot asista pacienții în condiții civilizate (cazare, diagnostic, îngrijiri medicale etc.)”

Detractorilor (inclusiv atotștiutorilor de pe facebook) care, Doamne ferește, ar ajunge în situația de a-l implora pe profesorul Cercel să-i vindece de vreo boleșniță infecțioasă, le dorim ca distinsul om de știință să le recomande o cană cu ceai de mușețel și o prișniță cu apă stătută...Dar știm că nu va face acest lucru.

 

Lasă un comentariu