ANALIZĂ INTEL4PATRIAM: ÎN TIMPUL CRIZEI SOCIALE CAUZATE DE PANDEMIE, DEZINFORMAREA FUNCȚIONEAZĂ LA CAPACITATE MAXIMĂ

Distribuie pe:

În timpul crizei sociale cauzate de pandemie, dezinformarea funcționează la capacitate maximă, deoarece psihologia umană este sensibilă la panică, iar rezultatul constă într-o scădere bruscă a gândirii critice, reiese dintr-o analiză semnată de Felix Staicu, co-fondator al agenției educative Intel4Patriam.

“În timpul acestei crize sociale cauzate de pandemie, dezinformarea funcționează la capacitate maximă, deoarece psihologia umană este sensibilă la panică și la schimbări bruște ale realității, rezultatul fiind o scădere bruscă a gândirii critice, implicit o lărgire a filtrului prin care trecem informațiile și decidem ce este adevărat sau fals. Suntem asaltați cu informații pe toate canalele, studii, statistici, declarații ale politicienilor, ale așa-zișilor medici. În același timp, suntem bombardați pe social media de informații manipulate de o rețea bine pusă la punct de conturi false și agitatori care se folosesc de anumite impulsuri psihologice binecunoscute ale românilor pentru a lansa în spațiul online acuzații, frică și violență. Aceștia manipulează algoritmii rețelelor de socializare pentru a prinde popularitate rapid și a deveni cât mai vizibili pe Feed”, precizează sursa citată.

Conform analizei, în România, un subiect “ușor de manipulate este religia”, iar acesta este de multe ori exploatat pentru “a introduce neliniște și a manevra grupuri ale societății pentru a se ataca” reciproc.

Un element nou al războiului informațional care a explodat în această perioadă este transmiterea mesajelor private adresate direct persoanei pe numele său, mesaje care de obicei vin de la persoane din agendă, reiese din document.

“Aceste mesaje au un efect mult mai mare decât informațiile care circulă liber prin alte rețele sociale, deoarece mesajele sunt adresate direct receptorului, și la sfârșitul acestora este poziționat îndemnul de a distribui mai departe, tot în privat, cunoștințelor tale. Aceste mesaje mizează pe dorința de implicare și solidaritate, dar în final ajung să facă mai mult rău decât bine. Aceste mesaje pot conține leacuri minune, spre exemplu folosirea uscătorului de păr pentru a ucide coronavirusul sau ingestia de diferite alimente sau ierburi pentru protecție, pot conține teorii ale conspirației, spre exemplu: virusul este o armă biologică creată de Statele Unite sau China sau Iran, declarații video ale unor așa-ziși medici, care la rândul lor îndeamnă la anumite măsuri sau «demonstrează» că acest virus de fapt este neadevărat”, precizează autorul analizei.

Potrivit acestuia, WhatsApp a luat măsuri împotriva acestui fenomen, blocând transmiterea mesajelor către mai multe persoane în același timp, pentru a limita efectele dezinformării. Pe de altă parte, o multitudine de clipuri video circulă pe YouTube sau prin canale private, editate profesional și subtitrate, “fiind menite să se propage cât mai departe”.

Intel4Patriam pledează pentru folosirea gândirii critice, subliniind că o dezinformare “pornește de la titlu”, iar atunci când acesta este “senzațional și provoacă sentimente de ură, violență sau diviziune”, conținutul este probabil manipulat.

“Să înțelegem de fapt că dezinformarea nu este neapărat o minciună, ci poate să se manifeste prin multe forme, spre exemplu o mixtură de adevăr și minciună, un adevăr exagerat sau o scoatere din context. Un pas foarte important este verificarea surselor, dacă un articol menționează o informație și nu dă o sursă oficială, aceasta nu are valoare. Cel mai important lucru pe care îl putem face cu toții este să intrăm într-o carantină digitală și să nu răspândim informația. Doar așa putem încetini propagarea excesivă a știrilor false și ne putem proteja pe noi și pe apropiații noștri de informații care sunt manipulate”, se menționează în studiu.

Lasă un comentariu