SFATURI UTILE ÎN BUCĂTĂRIE

Distribuie pe:

Vrem, nu vrem, izolarea la domiciliu ne împinge să intrăm tot mai des în bucătărie, printre vase, oale și cratițe, să gătim și apoi să facem curățenie. Cum mulți dintre noi nu prea avem experiență în acest “domeniu de activitate”, având impresia că pierdem foarte mult timp, specialiștii în gastronomie, citați de click.ro, ne oferă câteva sfaturi pentru eficientizarea muncii în bucătărie, prin care să câștigăm timp prețios și să facem și economii la bani.

Profită de spațiile de depozitare - Coșurile și cutiile pe care le pui pe rafturi și în sertare sunt foarte importante în organizarea mobilei de bucătărie. Rearanjează furculițele, cuțitele, farfuriile și alte ustensile sau aparaturi în funcție de cât de des le folosești. Poți plasa ustensilele pe care le folosești rar în partea de sus, iar obiectele pe care le folosești mai des în sertare și dulapuri la îndemână.

Ține cont de aparatura de bucătărie - Gătitul unui fel de mâncare poate fi distractiv, dar prepararea lui s-ar putea dovedi a fi dificilă. Lasă robotul de bucătărie să se ocupe de tăiat, pisat și tocat.

Într-o bucătărie complet utilată, ar trebui să ai un aparat pentru prăjit pâine, blender, mixer, cuptor cu microunde, storcător de fructe, aparat de făcut sandvișuri.

Implică-ți familia - Nu trebuie să faci totul singură în bucătărie. Același lucru e valabil și în week-end. Cei mici se pot ocupa de sarcini sigure, ca ștersul mesei, în timp ce soțul tău te poate ajuta la gătit sau poate merge la piață sau la supermarket.

Păstrează verdeața și legumele la îndemână - Spală și usucă ingredientele de salată și ține-le într-un bol. Poți să le păstrezi proaspete pentru 3-4 zile, dacă le depozitezi în frigider. Dacă vrei să le păstrezi pentru mai mult timp, încearcă vasele vidate. Pătrunjelul, mărarul și leușteanul se pot usca și pot fi folosite timp de luni de zile fără să se altereze.

Pune o parte din mâncarea gătită în congelator - Pe lângă alimentele crude, mai poți congela și feluri de mâncare deja preparate sau produse de patiserie. Poți pregăti plăcintă cu brânză, clătite sau pizza atunci când ai timp și le vei avea gata făcute la nevoie. Atenție! Nu se congelează cartofii prăjiți, brânzeturile și lactatele. Însă poți depozita la rece, pentru multe luni, legume și fructe.

Sosuri înghețate - Nu trebuie să faci un alt sos pentru fiecare masă. După gătitul cărnii timp de 30 de minute, toarnă sosul lichid în forme de cuburi de gheață și pune-l la congelat. Adaugă 3-4 astfel de cuburi în mâncare, în timp ce prepari masa. Poți proceda la fel și cu sosul de tomate.

Prepară singură zahărul pudră - Dacă pregătești o plăcintă de mere și constați dintr-o dată că ai rămas fără zahăr pudră, pune zahărul tos între două hârtii și presează-l, iar zahărul pudră e gata în câteva clipe.

Pune hârtie pe dulapuri - Pe dulapurile din bucătărie se depune o peliculă lipicioasă de praf amestecat cu particule de grăsime și ulei. Această “mâzgă” e foarte greu de îndepărtat, mai ales că, în timp ce o cureți, poți deteriora lemnul. Pentru a preveni depunerile și a păstra dulapurile curate, folosește hârtie de calc sau de ziar.

Acoperă aragazul cu folie de aluminiu - Păstrează plita aragazului curată și protejeaz-o cu folie de aluminiu când gătești. După ce ai terminat de preparat mâncarea, aruncă folia.

Soluție simplă pentru curățare - Două ingrediente care se găsesc în orice casă te vor scăpa din multe situații - oțetul și bicarbonatul de sodiu. Cu ajutorul lor, poți uita de soluțiile pentru curățarea bucătăriei, băii sau a geamurilor. Pune oțet într-un borcan și, de fiecare dată când mănânci portocale sau lămâi, adaugă cojile lor în borcan. Lasă-le câteva zile și apoi strecoară amestecul.

Pune oțetul aromatizat și apă într-un tub cu spray și... gata, ai o soluție universală pentru curățarea frigiderului, a chiuvetei, a petelor de săpun de la duș sau de pe cadă, precum și a coșului de gunoi.

Pentru curățarea cuptorului, adaugă oțet peste bicarbonat de sodiu până se formează o pastă și apoi aplic-o în cuptor. Las-o să acționeze pentru 30-60 de minute, apoi șterge cu o cârpă din bumbac.

Scapă de furnici - Pentru a scăpa de furnici, pune pe gresie, în zona în care crezi că își au cuibul, câteva picături de miere sau puțină apă cu zahăr. Furnicile vor fi atrase ca un magnet. Apoi, nu îți mai rămâne decât să folosești un spray împotriva insectelor.

 

Lasă un comentariu