SPERANȚE ÎN LUPTA ANTI-COVID-19 - EXPERȚII SUNT TOT MAI APROAPE SĂ-I VINĂ CORONAVIRUSULUI DE HAC!

Distribuie pe:

Pacienții cu COVID-19 care au fost tratați cu medicamentul antiviral Remdesivir s-au recuperat cu aproximativ 30 la sută mai repede decât cei cărora li s-a administrat placebo (un preparat ce nu are rol curativ, utilizat în locul medicamentului propriu-zis - n.n.), arată rezultatele un studiu clinic amplu, în condițiile în care cel mai avizat epidemiolog din SUA a salutat beneficiul “clar” al medicamentului produs de Gilead Sciences, a informat, ieri, Agenția de Presă France Presse.

Este pentru prima dată când s-a demonstrat că un medicament este cu adevărat eficace în lupta împotriva COVID-19, care a secerat peste 220.000 de vieți și a stopat economia globală, potrivit Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA (NIAID). Perioada medie de recuperare a fost de 11 zile pentru pacienții tratați cu Remdesivir, compa-rativ cu 15 zile pentru cei care au primit placebo.

Potrivit lui Anthony Fauci, directorul NIAID, și unul dintre cei mai reputați specialiști în boli infecțioase din SUA, “datele arată că Remdesivir are un efect clar, semnificativ, pozitiv, în diminuarea timpului de recuperare.

Deși o ameliorare de 30% nu pare o eliminare de 100%, este o dovadă foarte importantă a conceptului, întrucât ceea ce s-a dovedit este că un medicament poate bloca acest virus”, a declarat Fauci reporterilor acreditați la Casa Albă.

Studiul a început pe 21 februarie și a implicat 1.063 de persoane din 68 de localități din Statele Unite, Europa și Asia.

Medicii nu au știut de unde provin pacienții, pentru a se elimina posibile judecăți părtinitoare.

Peter Horby, epidemiolog la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicat în studiu, a declarat: “Trebuie să vedem rezultatele complete, dar dacă se confirmă, acest lucru ar fi un rezultat cu adevărat fantastic și o veste grozavă pentru lupta împotriva COVID-19”.

Președintele Donald Trump, care a descris știrea drept un “eveniment pozitiv”, a spus că susține eliberarea, de urgență, a licenței de utilizare a medicamentului, ceea ce ar permite medicilor să-l prescrie pe scară mai largă.

Directorul general al Gilead Sciences, laboratorul american care produce Remdesivir, Daniel O'Day, a declarat că firma intenționează să doneze cele 1,5 milioane de doze pe care le are în stoc - suficiente pentru a trata cel puțin 140.000 de pacienți.

Compania ar urma să vândă medicamentul la un preț “accesibil”, a declarat el pentru site-ul de știri medicale Stat.

Remdesivir, care anterior a eșuat în tratarea Ebola, aparține unei clase de medicamente care acționează direct asupra virusului, “scurtcircuitând” procesul de înmulțire al acestuia.

În declarațiile făcute presei, Fauci a specificat că abordarea ar putea deschide calea către medicamente mai eficiente, care adoptă același model.

În timp ce concluziile studiului au fost, în mare măsură, salutate de oamenii de știință, unii au avertizat că beneficiile sunt relativ modeste.

“Aceasta este prima dovadă că remdesivir are beneficii veritabile, dar, cu siguranță, nu spectaculoase”, a spus Stephen Evans, expert în statistici medicale la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

“Aceste date sunt promițătoare și, având în vedere că nu avem încă tratamente dovedite pentru COVID, pot duce foarte bine la aprobarea rapidă a Remdesivirului”, a declarat Babak Javid, cercetător principal la Școala de Medicină a Universității Tsinghua din Beijing.

“În orice caz, Remdesivir nu este un glonț magic”, a adăugat el.

În ultimele săptămâni au existat știri contradictorii despre tratamentul antiviral intravenos.

Un rezumat al rezultatelor postate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății săptămâna trecută a arătat că tratamentul nu a dat rezultate, potrivit unui studiu de mai mică amploare, efectuat de cercetători chinezi și publicat miercuri, în revista de specialitate Lancet. Potrivit acelui studiu, efectuat pe 237 de pacienți din Wuhan, medicii nu au descoperit efecte pozitive în administrarea medicamentului, în comparație cu un grup de control, cu excepția pacienților care au necesitat ventilatoare. Însă, testul a trebuit să fie întrerupt, din cauza numărului mic de persoane cuprinse în cercetare și a fost considerat de mulți experți ca “sumar” pentru a fi de încredere.

Fauci a spus că nu este “un studiu adecvat”.

Alte terapii avute în vedere, în prezent, pentru combaterea noului coronavirus, includ preparate împotriva malariei, colectarea de anticorpi de la supraviețuitori ai COVID-19 și injectarea lor la pacienții infectați, precum și recoltarea de anticorpi de la șoareci infectați în mod deliberat. (sursa și foto - afp.com)

 

Lasă un comentariu