DACĂ VREI MIRACOLE, TREBUIE MAI ÎNTÂI SĂ ÎNVEȚI SĂ CREZI!

Distribuie pe:

Când spui “Te rog!”, “Mulțumesc!”, “Sărut-mâna pentru masă!”, “Bună ziua!”, “La revedere!”, oamenii din Mățău îți răspund: “Să crezi!”. Ca și cum în situații diferite se potrivește una și aceeași formulă de întâmpinare, de încurajare, de încuviințare.

Nu știu cât de vechi este printre localnici felul acesta de a vorbi. Știu că, în cele trei zile cât am fost acolo, l-am auzit foarte des. Este un sat în care electricitatea a pătruns demult, vezi și antene parabolice pe acoperișuri, și autoturisme prin curțile largi, și telefoane mobile de ultimă generație. Așadar, binefacerile tehnologiei moderne sunt prezente, iar felul de a gândi al acestor oameni este o alegere, nu naivitatea celor ce ignoră explicațiile unei științe care a cam jefuit universul de sfinți.

E o localitate așezată pe coamele dealurilor, cu livezi de meri și pâlcuri de mesteceni tremurători. Oamenii îți spun “Să crezi!” în loc de salut și nu contează dacă ești vecinul lor sau doar un străin în trecere. Rostesc “Să crezi!” cu aerul că te cunosc dintotdeauna și te-ai întâlnit anume cu ei, în acea răscruce de drum, în acea curte, în acea după-amiază. Atunci când străbăteau Roma aclamați de mulțime, împărații aveau în carul triumfal un slujitor care le șoptea la ureche “Memento mori!” Oamenii pe care i-am cunoscut la Mățău nu au vreo slujbă imperială, ei îți spun “Să crezi!” ca pe un “Amintește-ți să fii viu cu adevărat!”.

Nu este doar un îndemn pentru străinul care trece prin părțile locului, este declarația lor de apartenență la starea de sacru, cea care face posibilă ivirea miracolelor. “Să crezi!” este o matrice a minunilor la care ai șansa să fii părtaș. Minuni care se petrec pentru că te bazezi pe ele. Pentru că te deschizi către ele și le chemi chiar prin forța credinței tale.

Poate nu vei ajunge niciodată în satul de pe coama dealurilor, cu livezi și pâlcuri de mesteceni tremurători. Poate că nu vei întâlni oamenii care se adresează cu aceeași unică formulă de întâmpinare, de încurajare, de încuviințare. Nici nu este nevoie să bați atâta cale. Privește pur și simplu în jur, nu lăsa răul care năvălește peste lume să te amăgească! Nu-i îngădui să te descurajeze! Privește adânc, privește cu inima! Totul freamătă de viață, totul îți amintește “Să crezi!”

 

Lasă un comentariu