ȘI ELEVII SE INFORMEAZĂ - A ȘTI PENTRU A PREVENI - CORONAVIRUS!

Distribuie pe:

* Ce este noul Coronavirus?

Coronavirus este o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoacă infecții respiratorii, de la răceala comună, la boli mai severe, cum ar fi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu și Sindromul respirator acut sever.

* Cum se răspândește virusul?

Oamenii se pot îmbolnăvi de Coronavirus, de la alții care au virusul. Boala poate fi transmisă de la o persoană la alta prin secreții sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată tușește sau strănută. Alte persoane se îmbolnăvesc de Coronavirus atingând obiecte sau suprafețe infectate, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura.

* Cum mă pot proteja?

Mă pot proteja astfel: Spălându-mă pe mâini cu săpun, înainte și după masă, după ce am folosit toaleta și după ce am folosit obiecte de uz comun pe care le poate atinge multă lume; evitând contactul apropiat cu oricine prezintă simptome de răceală sau infecție respiratorie. Solicit îngrijiri medicale dacă am febră, tuse sau dificultăți în respirație.

* Cum îi pot proteja pe ceilalți?

Îi poți proteja pe alții luând următoarele măsuri de precauție: acoperă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință atunci când tușești sau strănuți și aruncă-l după aceea. Dacă nu ai un șervețel la îndemână, tușește sau strănută în îndoitura cotului. Păstrează distanța de 1m față de alte persoane. Solicită îngrijiri medicale dacă o persoană apropiată are febră, tuse sau dificultăți de respirație.

* Există un vaccin?

Nu încă. Până în prezent, nu există niciun vaccin și niciun medicament antiviral specific care să prevină sau să trateze Coronavirusul. Cei afectați ar trebui să aibă grijă pentru ameliorarea simptomelor. Persoanele cu boli grave trebuie spitalizate. Majoritatea pacienților se recuperează datorită îngrijirii primite din faza incipientă.

Posibile vaccinuri și unele tratamente medicamentoase specifice sunt în curs de investigare. Acestea sunt testate prin studii clinice. OMS coordonează eforturile de dezvoltare a vaccinurilor și a medicamentelor pentru prevenirea și tratarea Coronavirus.

* Care sunt simptomele care pot duce la suspiciunea de Coronavirus?

OMS anunță că cele mai comune simptome de Coronavirus sunt febra, starea de oboseală și tusea seacă. Unii pacienți pot avea și dureri în anumite zone ale corpului, nas înfundat, dureri în gât, dificultăți de respirație sau diaree. La începutul bolii, simptomele sunt ușoare și se dezvoltă gradual. În cazuri severe, pot apărea simptome de pneumonie.

* Ce înseamnă “izolarea la domiciliu” ?

Izolarea la domiciliu se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar care:

- au călătorit în ultimele 14 zile în zone afectate de Coronavirus;

- au intrat în contact direct cu persoane care prezintă simptome de Coronavirus;

- au intrat în contact direct cu persoane confirmate cu Coronavirus;

- membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus.

* Animalele de companie pot răspândi Coronavirusul?

În prezent, nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul Coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru te protejează împotriva diferitelor bacterii comune.

Lasă un comentariu