CÂND SE POATE RELUA LIGA 1, DUPĂ CE IOHANNIS A ANUNȚAT RIDICAREA STĂRII DE URGENȚĂ: “PE 16 MAI ÎNCEP ANTRENAMENTELE, IAR LA O LUNĂ, CAMPIONATUL”

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că sportivii de performanță vor putea să înceapă cantonamentele din 15 mai. Ediția 2019/2020 a Ligii I a fost întreruptă din cauza pandemiei de coronavirus, la fel ca multe alte competiții din întreaga lume. Cum fotbaliștii au nevoie de măcar o lună de pregătire, Liga 1 s-ar putea relua astfel pe 15 iunie. De altfel, într-un interviu acordat recent pentru Telekom Sport, patronul echipei FCSB, Gigi Becali, a fost de părere că dacă starea de urgență se ridică la 15 mai, campionatul se va putea relua o lună mai târziu. “Dacă se ridică starea pe 15 (n.r. mai), pe 16 încep antrenamentele la fiecare echipă. (Și când preconizați că vor începe meciurile?) Eu zic că pe 15 iunie, pentru că trebuie o lună de antrenament. Și pe 15 iunie se va relua. Noi o să îl terminăm, nu știu dacă toate (n.r. - meciurile), dar o să jucăm fotbal”, declara, nu demult, patronul echipei FCSB, Gigi Becali. Fotbalul din România este întrerupt din 12 martie. Opt etape mai sunt de disputat din play-off-ul Ligii 1, în timp ce în play-out mai trebuie să se joace 12 partide.

PREȘEDINTELE IOHANNIS: SPORTIVII DE PERFORMANȚĂ VOR PUTEA SĂ ÎNCEAPĂ CANTONAMENTELE DIN 15 MAI

“Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire. Atenție, sportivii de performanță! Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori. Atenție, ca să nu fim greșit înțeleși! Cantonamentele, dar numai în condiții speciale, pentru profesioniști”, a declarat șeful statului, după o întrevedere cu membri ai guvernului pe tema relaxării din 15 mai a resticițiilor impuse după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Duminică, Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a declarat că se pregătește un cadru legislativ pentru reluarea competițiilor și că doar în momentul în care va exista siguranța că totul este sub control vor începe competițiile. “Cu siguranță, practicarea sportului este foarte benefică pentru societate. La nivel psihic, fizic, la nivel de educație te poate ajuta, dar, din păcate, suntem nevoiți acum să practicăm activitățile fizice acasă. Pregătim cadrul legislativ, nu trebuie să dăm cu piciorul la ce am reușit până acum. România se află în niște limite rezonabile, dacă facem o comparație cu alte țări. Trebuie să avem un cadru clar prin care să stabilim cum se va face reluarea sportului. Cu toții suntem nerăbdători, ne gândim la momentul în care se va putea relua sportul. E important de precizat că sporturile în aer liber vor avea întâietate, în contextul actual nu toate sporturile prezintă același grad de risc. Fotbalul are un grad de risc ridicat. Sporturile care se pot practica individual sau cele în aer liber au cel mai mic grad de risc”, a spus Stroe. El a menționat că ridicarea restricțiilor după expirarea stării de urgență nu trebuie înțeleasă ca o permisiune de reluare a tuturor activităților sau antrenamentelor. “Ridicarea restricțiilor se va face treptat și cu mare precauție. Lucrăm cu Ministerul Sănătății în acest sens. Competițiile vor începe doar în momentul în care ne vom asigura că ținem totul sub control, că există un cadru de siguranță maximă și, în mod obligatoriu, când va exista o perioadă de pregătire înaintea reluării competițiilor. Lucrăm la aceste scenarii, se întâmplă aceleași lucruri peste tot în lume, mai avem de așteptat. Trebuie să fim cumpătați, trebuie să avem răbdare, că am văzut că avem și câteva exemple negative”, a explicat ministrul.

 

Lasă un comentariu