NOUĂ APARIȚIE EDITORIALĂ: SFINȚI ROMÂNI - 100 DE ICOANE PE STICLĂ PICTATE DE MARIA MERA

Distribuie pe:

Fără nicio reținere, putem afirma că de dată recentă a fost scoasă de sub tipar o carte de foarte mare valoare, atât prin ineditul ei, ca temă abordată, conținut, cât și ca prezentare. Este vorba de cartea intitulată “Sfinți români - 100 de icoane pictate de Maria Mera”. Cartea a apărut sub egida Bisericii Ortodoxe “Sfinții Împărați Constantin și Elena”, Sângeorgiu de Mureș, și Asociația Culturală “Sfântu Gheorghe”. Cartea a fost editată la Editura “Vatra veche”, Târgu-Mureș, 2020, și are autori pe Eugen Bărăian, Ilarie Gheorghe Opriș și Eugen Marian Bărăian.

CUVÂNT DE INTRODUCERE

Nu poate fi lipsit de interes un scurt istoric al apariției acestei cărți. În prima fază, apreciatul om de cultură Ilarie Gheorghe Opriș, președinte de onoare al Asociației Artiștilor Plastici Mureș, la apropierea sărbătorii Centenarului Marii Uniri de la 1918, i-a propus artistei plastice Maria Mera să picteze 100 de icoane pe sticlă ale sfinților români care sunt incluși în calendarul creștin ortodox. A acceptat provocarea. A urmat o muncă istovitoare, timp de un an de zile. Odată terminată lucrarea, icoanele pe sticlă au fost prezentate publicului în mai multe expoziții. “Am avut expo-

ziții în Zlatna, judetul Alba, cu ocazia Congresului Spiritualității Românești, la 30 noiembrie 2019, la 17 decembrie 2019 la Cluj, la 2 februarie 2020 la Galeria «Unirea» din Târgu-Mureș, la 6 martie a.c., cu ocazia comemorării marelui istoric Vasile Netea, la Deda”, ne-a relatat Maria Mera. A urmat proiectul de realizare a cărții și formarea echipei de lucru, fiindcă este rodul unei munci colective. Ineditul lucrării constă în faptul că această carte nu este doar un catalog al picturilor pe sticlă. Sfinții români sunt prezentați, fiecare separat, cu detalii despre viața lor și ce reprezintă ei pentru creștinii ortodocși. Avem și datele la care ei sunt sărbătoriți, conform calendarului creștin ortodox. Cartea începe prin a adresa mulțumiri din partea autorilor pentru cei care au contribuit la ducerea la bun-sfârșit al acestui măreț proiect de carte: “Cu deosebit respect, aducem mulțumiri Înaltpreasfințitului părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, părintelui Olimpiu Zăhan, protopop al Protopopiatului Ortodox Român Târgu-Mureș, părintelui Valentin Vârva, protopop al Protopopiatului Ortodox Român Reghin, părintelui dr. Ioan Raza din Cluj-Napoca, doamnei prof. dr. Iulia Kende din Cluj-Napoca, doamnei dr. Olimpia Coman-Sipean din Sibiu, scriitorului Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, doamnei profesoare Emilia Opriș din Sângeorgiu de Mureș și domnului ing. Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, pentru competentele și frumoasele texte cu care au contribuit la proiectul nostru, “Sfinți români - 100 de icoane pe sticlă”. De asemenea, pentru sprijinul financiar acordat pentru tipărirea acestui album, mulțumim familiei profesorilor Maria și Viorel Anton și domnului ing. Alexandru David Luca din Reghin”.

SCURTĂ PREZENTARE A CĂRȚII

Cele XIII capitole și titluri sunt semnate de: I. † IRINEU (Cuvânt înainte), II. ZĂHAN Olimpiu (Ferestre spre Cer), III. BĂCIUȚ Nicolae (Icoana pe sticlă - scară la cer), IV. BĂRĂIAN Eugen (Sfinții Români mai aproape de noi), V. CHENDE Iulia (Maria Mera, iconara mărturisitoare...), VI. RAZA Ioan Emilian (Argument. Sfințenia omului), VII. VÂRVA Valentin Ștefan (Icoana-fereastră spre cer!), VIII. PONORAN Silviu (Prima expoziție cu Sfinții Români), IX. OPRIȘ Emilia (Credință și istorie), X. MERA Maria (Să te împlinești prin faptă!), XI. BĂRĂIAN Marian-Eugen (Argument Sfinții Români), XII. COMAN-SIPEANU Olimpia (Pictură pe sticlă), XIII. OPRIȘ Gh. Ilarie (Post-față). Tiparul executat la INTERMEDIA GROUP S.R.L.Târgu-Mureș.

Având în vedere faptul că ieșirea de sub lumina tiparului a cărții s-a petrecut tocmai înainte de instituirea stării de urgență pricinuită de pandemia provocată de Covid-19, nu a fost organizată încă o lansare a cărții, în forma ei tipărită. Dar va urma și acest moment. Vestea bună este că această carte poate fi citită în format electronic de cei care vor accesa pagina de internet a Bibliotecii Județene Mureș - biblioteca electronică. Cartea este în format PDF și are 259 de pagini. Până în acest noment, cartea a avut 221 de accesări. Dacă e să ne întrebăm, cui i se adrsează această carte, avem răspunsul: este recomandată a fi citită și studiată de orice creștin, de oricine are plăcerea studiului religiilor, preoți, cadre universitare ale facultăților de Teologie, studenților și elevilor. Este o carte de mare valoare, de o înaltă ținută și foarte utilă. Se cuvine să apreciem și să cinstim cum se cuvine inițiativa și munca celor care au depus efortul neobosit pentru finalizarea lucrării, cu atât mai mult cu cât este vorba despre mureșeni, cu inițiative valoroase.

Lasă un comentariu