MIRACOLELE ȘTIINȚEI: FLORILE ȘI PLANTELE AMBIENTALE NE VOR LUMINA VIAȚA!

Distribuie pe:

O echipă internațională a oamenilor de știință, citată de descopera.ro, a reușit să creeze în laborator flori care emit lumină, prin editarea ADN-ului plantelor. Astfel, frunzele și florile luminescente adaugă o dimensiune neobișnuită unui decor și oferă, totodată, o perspectivă nouă pentru explorarea proceselor interne ale plantelor.

“În studiul nostru, am introdus ADN-ul de la ciuperci luminiscente în plante de tutun și, astfel, am descoperit că este posibil ca acestea din urmă să strălucească printr-o aură verde, plăcută, emanată de energia lor vie.

Descoperirea ar putea fi utilizată pentru a crea flori luminoase sau alte plante ornamentale și pentru a schimba aspectul plantelor care ne înconjoară. Totodată, descoperirea ar putea fi utilizată pentru a afla mai multe despre procesele interne ale plantelor.

Plantele astfel obținute sunt capabile să producă peste un miliard de fotoni pe minut, fiind mult mai luminoase decât orice alt exemplu realizat anterior. Am reușit să creăm plante luminoase după ce am realizat că bioluminescența unor ciuperci este similară din punct de vedere metabolic cu procesele naturale prezente în plante. Acest lucru ne-a permis să preluăm respectivul ADN din ciupercă și să îl transferăm în plante, permițându-le acestora din urmă să strălucească datorită luminii împrumutate de la ciupercă.

Tentativele anterioare au întâmpinat obstacole din cauza faptului că, în general, fragmentele prelevate de la organisme mai simple nu funcționează atunci când sunt transferate în altele mai complexe, însă descoperirea noastră constă în faptul că am reușit să identificăm, în premieră, fragmentele din ciuperci care permit bioluminescența, adică am reușit să definim mecanismul din interiorul unui organism multicelular și am aflat că acesta va funcționa deosebit de bine la plante.

Ciupercile nu sunt rude apropiate ale plantelor, de aici intervenind o nouă dificultate. Însă, noi am descoperit că molecula organică ce stă la baza emisiilor de lumină din aceste ciuperci este necesară și în cadrul procesului de producție a pereților celulari ai plantelor, ceea ce ne-a oferit o oportunitate. Prin introducerea ADN-ului din ciupercă în plante, am reușit să creăm specii care strălucesc de zece ori mai puternic.

Frunzele, tulpinile, rădăcinile și florile plantelor modificate emit lumină și sperăm să le aducem pe piață în câțiva ani, odată ce le vom face ceva mai luminoase, după ce fabricăm plantele ornamentale cu această nouă tehnologie și, desigur, după ce trec de toate reglementările de siguranță existente”, afirmă oamenii de știință din Rusia, Marea Britanie și Austria, implicați în cercetare.

 

Lasă un comentariu