SĂTENII DIN IBĂNEȘTI AU ISPRĂVIT STRÂNSUL OILOR

Distribuie pe:

Interviu cu Dan Vasile Dumitru, primarul comunei

- În ciuda necazurilor pandemiei, viața merge înainte, și la Ibănești ați avut, recent, un eveniment tradițional, respectiv strângerea oilor...

- Oamenii trebuie să-și lucreze pământurile și să-și crească animalele; primăvara se strâng oile în turme, iar peste vară sunt duse în munte, la pășunat. Sunt mai multe puncte unde se adună oile: stânele Brădețelu', Cocoș, Prislop, Șirod, pentru Composesoratul Ibănești. Pentru stâna Brădețelu' - la Bobereica, în Dulcea. Pentru stâna Cocoș - în Dumbravă. Pentru stâna Prislop - Pe Gropi. Pentru Șirod - După Deal. Pentru membrii composesori, oile se adună în pășunea Rogini (la Ciurgăuță). Este o amplă acțiune implicând peste 5 mii de oi. Pentru vite, acțiunea e prevăzută ceva mai târziu, în jurul datei de 15 mai. Proprietarii de animale își pun câte un șef de stână și se întovărășesc, în vederea pășunatului.    

- Pe lângă aceste evenimente tradiționale, dar și de importanță economică, pentru zona dumneavoastră montană, înțeleg că primăria execută și unele lucrări la poduri...

- Avem vreo zece poduri în zonă, în administrarea primăriei. Acestea trebuie, firesc, întreținute, reparate, la nevoie. Unul dintre acestea, Podul lui Crăciun, cum îl numesc localnicii, era construit pe grinzi de lemn care, în timp, s-au degradat, una chiar s-a rupt. În ciuda restricțiilor de tonaj, lumea era obișnuită să treacă peste pod, nu doar pe jos, așa că am aprobat, la Bugetul comunei, 120.000 lei, pentru înlocuirea grinzilor de lemn cu grinzi metalice. Lucrările sunt în stadiu final, executându-se reparațiile la capetele de pod, respectiv racordul dintre pod și drumuri, se toarnă deja betoanele.

- Care sunt proiectele ce se află, acum, pe masa dumneavoastră de lucru?

- Avem un proiect de asfaltare a drumurilor din comună, aflat în execuție de anul trecut, din primăvară; jumătate din străzi au fost deja asfaltate, proiectul cuprinzând circa 8 kilometri lineari, din care 4 au fost executați, iar restul a rămas pentru anul în curs. Firma Citadin din Târgu-Mureș, câștigătoarea licitației, a început deja lucrările, după Paști. În realitate, când construiești un drum, nu ai de-a face doar cu turnatul asfaltului, ci sunt și lucrări de infrastructură, casetări, înlocuirea pământului de pe margini cu piatră și balast; mai sunt bordurile, rigolele, șanțurile. Acești patru kilometri au rămas la urmă pentru că este vorba despre străzi care suportă și lucrările de canalizare. Este un alt proiect, pe lângă asfaltare, care e realizat pe fonduri europene, circa un milion de euro; canalizarea e pe fonduri guvernamentale, prin Ministerul Dezvoltării, circa 500.000 euro, la care contribuim și noi, de la bugetul comunei. Tot așa, o parte din lucrări au fost executate anul trecut, începându-se cu acele străzi ce urmau a fi asfaltate ulterior. În anul acesta, firma care se ocupă cu lucrările, de canalizare nu a început lucrările, din cauza perioadei ploioase de la noi, care a influențat starea terenului. Avem și un proiect de extindere a rețelei de apă potabilă din comună. Este vorba despre un proiect de cap tare a apei de izvor, de undeva de la circa 12,5 kilometri distanță de bazinele noastre de apă, în valoare de o jumătate de milion de euro, bani proveniți din fonduri guvernamentale. Cei 12 kilometri și jumătate de aducțiune de apă sunt în fază finală, respectiv conducta e introdusă în totalitate, mai e de lucrat la captarea celor două izvoare, la cele trei cămine de întreruperea a presiunii apei, lucrări care nu au putut fi finalizate, din cauza frigului din decembrie, anul trecut. Acolo unde este lucrarea de captare, pe Valea Stâncenilor, de abia se topește zăpada, și lucrările se vor relua cam peste o lună de zile. La nivelul comunei, alimentarea cu apă e realizată în proporție de 85 %, vorbesc tot de apă de izvor, dar această aducțiune nouă creează debitul necesar atât extinderii, cât și unui consum sporit. Așa sperăm să rezolvăm și criza de apă din perioadele secetoase, august-septembrie și seceta să nu se mai resimtă ca în anii trecuți. Sunt în fază de achiziție, de avizare a achiziției, caietele de sarcini fiind pregătite, urmând a fi avizați de AFIR Alba Iulia, proiectele a două cămine culturale, cu valori de patru sute și ceva de mii euro și cinci sute de mii de euro, bani proveniți tot din fonduri europene.

Lasă un comentariu