MĂSURI SUPLIMENTARE DE PROTECȚIE SOCIALĂ

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 358, din 5 mai 2020, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 59/2020 pentru stabilirea unor măsuri suplimentare în domeniul protecției sociale, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Actul normativ prevede că pentru persoanele care, la data instituirii stării de urgență, sunt beneficiare ale concediului și indemnizației pentru îngrijirea copilului cu dizabilități până la vârsta de 7 ani (prevăzut la art. 31 alin. (1) și (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor), drepturile aferente acestui concediu se continua pe toată durata stării de urgență.

De asemenea, pentru persoanele care, la data instituirii stării de urgență, beneficiază de concediul de acomodare și de indemnizația lunară (prevăzute la art. 50 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției), drepturile aferente acestui concediu se asigură pe toată durata stării de urgență.

Totodată, pentru personalul prevăzut la art. 10 din Ordonanța militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare, pe toată perioada de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, drepturile salariale se acordă, indiferent de timpul efectiv lucrat, la nivelul celor avute în luna anterioară decretării stării de urgență.

Aceste drepturi se suportă din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene.

 

 

Lasă un comentariu