SOȚII ÎȘI STRESEAZĂ SOȚIILE DE DOUĂ ORI MAI MULT DECÂT COPIII...

Distribuie pe:

Cercetătorii italieni de la Universitatea din Padova, citați de descopera.ro, au constatat că, într-o relație domestică, soțul își stresează partenera de două ori mai mult decât o fac copiii cuplului.

“Este absolut firesc ca femeile, cu tot haosul pe care îl pot aduce copiii într-o căsnicie, să experimenteze deseori stresul. Surprinzător este faptul că, în studiul nostru, am constatat că, în multe cazuri, soțul induce mai mult stres în viața soției sale decât o fac copiii, astfel că tot mai multe femei simt că ar trebui să fie mai degrabă mame pentru partenerii lor, decât să se bazeze pe ei.

De ce? Pentru că multe soții și, totodată, mame sunt lăsate să joace diverse roluri în relațiile pe care le au, adică acelea de bucătar, profesor, doctor, menajeră și chiar organizatoare de evenimente. Chiar dacă acestea se comportă ca niște superfemei, în realitate ele nu sunt așa, motiv pentru care obosesc și devin ineficiente atât acasă, cât și la serviciu.

Pentru a studia mai bine acest fenomen, am efectuat un sondaj la care au participat peste 7.000 de mame. Rezultatele au arătat că nivelul mediu de stres pentru o mamă este de 8,5 din 10. În plus, 46% dintre femeile chestionate au spus că soții lor le provoacă mai mult stres decât copiii lor.

Un alt lucru pe care l-am descoperit a fost că trei din patru mame cu parteneri au raportat că ele îndeplinesc majoritatea îndatoririlor părintești și casnice, iar una din cinci mame a raportat că nu primește ajutor suficient din partea soțului, ceea ce este o sursă imensă de stres zilnic. De asemenea, mamele s-au plâns că nu au suficient timp pentru a face singure tot ceea ce trebuie făcut într-o zi obișnuită.

Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că neimplicarea soțului în treburile casnice afectează sănătatea fiecărui partener.

Această situație ar putea fi remediată simplu, prin adoptarea unei liste acceptate de ambii parteneri, care permite împărțirea clară a sarcinilor în familie, astfel încât soții să se susțină reciproc, nu unul să fie mereu stresat și obosit, iar celălalt mereu indiferent și egoist. Să nu uite niciodată că, de fapt, ei și-au dorit să formeze o echipă, nu o singurătate în doi”, concluzionează oamenii de știință italieni.

 

Lasă un comentariu